Asads: terorakti Parīzē ir Francijas kļūdainās politikas rezultāts
Asads par teroristu spēkiem uzskata ne tikai "Islāma valsti", bet visus nemiernieku grupējumus, kas cīnās pret viņa režīmu.
Pasaulē
2015. gada 14. novembris, 17:20

Asads: terorakti Parīzē ir Francijas kļūdainās politikas rezultāts

Jauns.lv

Sīrijas prezidents Bašars al Asads sestdien paziņoja, ka Francijas politika ir veicinājusi "terorisma izplatīšanos", kuras kulminācija bija uzbrukumi Parīzē, kuros gāja bojā vismaz 128 cilvēki un par kuriem atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Tiekoties ar Francijas deputātu delegāciju Damaskā, Asads teica, ka Francijas "kļūdainā politika.. ir veicinājusi terorisma izplatīšanos".

"Teroristu uzbrukumus, kuru mērķis bija Francijas galvaspilsēta Parīze, nevar nošķirt no tā, kas nesen notika Libānas galvaspilsētā Beirūtā un no tā, kas Sīrijā ir noticis pēdējos piecus gadus, un kas notiek citās vietās," sacīja Asads.

Viņš runāja par divu bumbu eksploziju ceturtdien Beirūtā, kurā gāja bojā 44 cilvēki un par kuru atbildību uzņēmās "Islāma valsts". Uzbrukums notika rajonā, kas ir šiītu kaujinieku grupējuma "Hezbollah" bastions.

Asads par teroristu spēkiem uzskata ne tikai "Islāma valsti", bet visus nemiernieku grupējumus, kas cīnās pret viņa režīmu.

Sīrijas prezidents norādīja, ka ir "brīdinājis par Eiropā notiekošo pēdējo trīs gadu laikā".

"Mēs teicām neuztvert vieglprātīgi Sīrijā notiekošo. Diemžēl Eiropas amatpersonas neklausījās," viņš teica Francijas delegācijai. Viņa sacīto pārraidīja radiostacija "Europe 1".

Viņš piebilda, ka Francijas prezidentam Fransuā Olandam "vajadzētu mainīt savu politiku".

"Jautājums, kas šodien tiek uzdots visā Francijā, ir par to, vai Francijas politika pēdējos trīs gadus bija pareiza. Atbilde ir, ka nebija," paziņoja Asads.

Francija ir bijusi aktīva Sīrijas opozīcijas spēku atbalstītāja jau no pašiem konflikta pirmsākumiem, kad 2011.gadā sākās protesti pret Asada režīmu.

Tā arī ir iesaistījusi ASV vadītajā koalīcijā, kas veic gaisa triecienus pret "Islāma valsti" gan Sīrijā, gan Irākā.

Irākā Francija gaisa triecienus veic vairāk nekā gadu, bet septembrī nolēma tos paplašināt arī Sīrijā.

BNS / Foto: EPA/LETA/ Reuters/twitter/facebook