foto: Līdsas muzejs/SWNS/Scanpix
Britu zinātnieki liek Ēģiptes priesterim runāt 3000 gadu pēc nāves
Ēģiptes priestera Nesjamuna mūmija dodas uz datortomogrāfiju.
2020. gada 2. februāris, 05:27

Britu zinātnieki liek Ēģiptes priesterim runāt 3000 gadu pēc nāves

Kas Jauns Avīze

Britu zinātnieki savā ziņā piepildījuši senās Ēģiptes priestera Nesjamuna vēlmi par dzīvi pēc nāves – viņi likuši mūmijai runāt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zinātnieki ar magnētiskās rezonanses tomogrāfu rūpīgi noskenēja Līdsas muzejā glabātās mūmijas balss traktu, ko veido rīkle, mutes dobums un deguna eja. Iegūto trīsdimensiju attēlu pārvērta 3D printera izdrukā, ko pievienoja skaļrunim un mākslīgai balsenei, ko izmanto elektroniskajā runā. Mūmijas balss traktā bija pietiekami labi saglabājušies muskuļu audi, lai to varētu izdarīt.

Ieguvums gan nav īsta balss, bet viena skaņa, kas izklausās pēc gara patskaņa. Jāņem vērā, ka vajadzīga arī mēle, bet tās pētnieku rīcībā nav. Tas ir pirmais šāds eksperiments, nākotnē pētnieki cer atveidot veselus teikumus.

Pētījumā piedalījās zinātnieki no Līdsas muzeja, Londonas universitātes Karaliskās Hollovejas koledžas, Jorkas universitātes, rezultāti publicēti žurnālā Scientific Reports.
Līdzautore, Jorkas universitātes arheoloģijas pasniedzēja Džoana Fletčere atklāj, ka šis eksperiments piepilda priestera pēdējo gribu – Nesjamuns vēlējies, lai taptu izdzirdēts pēc nāves. “Uz viņa sarkofāga tā arī rakstīts, ka tā bija viņa vēlme,” teic Fletčere.

Nesjamuns dzīvoja 1099. līdz 1069. gadā pirms mūsu ēras un bija priesteris Amona templī Karnakas kompleksā Fivās, tagadējā Luksorā. Viņš bijis rangā augsts, jo drīkstēja pieiet pie Amona statujas iekšējā svētnīcā, tempļa vissvētākajā vietā.

Rituālu vadīšanai priesterim vajadzēja būt ar spēcīgu balsi.
Izpētīts, ka viņš miris, nesasniedzot 60 gadu vecumu, ļoti iespējams, ka no smagas alerģijas. Priesteris cieta no paradontīta, viņa zobi bija stipri bojāti. Šī ir vienīgā arheologiem zināmā mūmija no Ramzesa XI valdīšanas laika.