foto: EPA/Scanpix
ES līderi pirms breksita brīdina Londonu
Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropas Parlamenta prezidents Dāvids Sasoli
2020. gada 31. janvāris, 11:36

ES līderi pirms breksita brīdina Londonu

Jauns.lv / LETA

Londona pēc breksita var zaudēt pilnvērtīgu piekļuvi Eiropas Savienības (ES) tirgum, norāda Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Eiropadomes prezidents Šarls Mišels un Eiropas Parlamenta prezidents Dāvids Sasoli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vācijas laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung" piektdien publicējis viņu kopīgo komentāru. Politiķi vērš uzmanību uz to, ka neviens lēmums nevar palikt bez sekām.

"Kad pienāks šīs dienas beigas, noslēgsies Apvienotās Karalistes 45 gadus ilgusī dalība ES. Mums, trīs svarīgu ES institūciju vadītājiem, tapāt kā daudziem citiem šī diena neizbēgami raisa vēlmi pārdomāt, kā arī dalītas jūtas," norāda publikācijas autori.

"Mēs domājam par britiem mūsu ES institūciju sastāvā, kas palīdzēja uzlabot dzīvi miljoniem eiropiešu. Mēs domājam par Apvienoto Karalisti un tās tautu, tās daiļradi, tās izdomu, tās kultūru un tradīcijām, kas līdz šai dienai zināmā mērā ietekmēja mūsu savienības tēlu, "norāda politiķi.

Vienlaikus viņi sola rast jaunus ceļus sadarbībai ar Londonu kā ar "sabiedroto un partneri".

Šodien stundu pirms pusnakts (sestdien plkst.1 pēc Latvijas laika) Lielbritānija beidzot pamet ES.

Tomēr, pateicoties pārejas periodam, kas ilgs vismaz līdz 2020.gada beigām, pēc nozīmīgākā Lielbritānijas ģeopolitiskā pavērsiena kopš briti zaudēja savu impēriju, praksē nekas īpašs vēl nemainīsies.