foto: VIA REUTERS/Scanpix
Teju puse Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka konstitūcija tiek mainīta Putina interesēs
2020. gada 31. janvāris, 09:46

Teju puse Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka konstitūcija tiek mainīta Putina interesēs

Jauns.lv / LETA

47% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka prezidenta Vladimira Putina ierosinātie konstitūcijas labojumi tiek virzīti paša Putina interesēs, lai paplašinātu viņa pilnvaras un ļautu viņam palikt pie varas pēc 2024.gada, konstatēts Levadas centra jaunākajā aptaujā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

44% aptaujāto norādījuši, ka tic prezidenta vārdiem par to, labojumi vajadzīgi, lai pilnveidotu valsts pārvaldi iedzīvotāju vairākuma interesēs.

Uz jautājumu, vai viņi ir kaut ko dzirdējuši par konstitūcijas labojumiem, 22% atbildēja, ka ir "labi informēti", 58% teikuši, ka ir "kaut ko dzirdējuši", bet 20% atzinuši, ka "dzird pirmo reiz".

Atbildot uz jautājumu par konstitūcijas lomu, visbiežāk respondenti (30%) teikuši, ka dokumentam nav nekāda ietekme, jo ar to maz kurš rēķinās. Cilvēku skaits, kuriem ir šāds uzskats, piecu gadu laikā pieaudzis par 17 procentpunktiem, un šobrīd tas sasniedzis rekordaugstas atzīmes.

No 48% līdz 27% sarucis to iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka konstitūcija garantē pilsoņu tiesības un brīvības.

Krievijas parlamenta apakšpalāta 23.janvārī pirmajā lasījumā apstiprināja konstitūcijas grozījumus, kas tiek uzskatīti par Putina mēģinājumu saglabāt savās rokās varas grožus arī pēc savu pilnvaru termiņa beigām 2024.gadā.

Putins pie varas atrodas jau 20 gadus, un jaunākajā Krievijas vēsturē ilgāk pie varas atradies vienīgi komunistiskā režīma diktators Josifs Staļins.

Putins izteicies, ka konstitūcijas grozījumus vajadzētu apstiprināt visas tautas balsojumā, taču pagaidām nav skaidrs, kā šis balsojums varētu tikt sarīkots.

Opozīcijas pārstāvji grozījumus jau pasludinājuši par "konstitucionālu apvērsumu" un aicinājuši 29.februārī uz protesta mītiņu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās