foto: EPA/Scanpix
FOTO: zemniekus Austrumāfrikā pārsteidz miljoniem siseņu
Laukus Austrumāfrikā pārņem siseņu bari
2020. gada 28. janvāris, 13:57

FOTO: zemniekus Austrumāfrikā pārsteidz miljoniem siseņu

Jauns.lv

Zemniekus Austrumāfrikas valstīs šajās dienās pārsteidzis miljoniem kukaiņu liels siseņu uzbrukums. Plēsīgie kukaiņi apdraud ražu, un uzskatāms, ka šī ir lielākā siseņu invāzija pēdējo 70 gadu laikā.

Zemnieki sīcošos lidoņus cenšas atvairīt ar trokšņiem, piemēram, kliedzot un sitot pa katliem, tomēr siseņu bari ir tik lieli, ka šāda cīņa nekādu labumu nedod. Tagad kontinenta jau tā neaizsargātajiem reģioniem draud bads.

Siseņu bari pārņem Austrumāfrikas laukus

Zemniekus Austrumāfrikas valstīs šajās dienās pārsteidzis miljoniem kukaiņu liels siseņu uzbrukums. Plēsīgie kukaiņi apdraud ražu, un uzskatāms, ka šī ir ...

gallery icon
28

"Pat govis nesaprot, kas notiek," stāsta viens no sastaptajiem lauksaimniekiem, Ndunda Makanga, kurš piektdien stundām ilgi centās izgaiņāt kukaiņus no savas fermas. "Kukurūza, sorgo, pupas, tie apēduši visu."

Martā, kad gaidāms regulārs lietus, siseņu skaits varētu pieaugt pat 500 reižu, līdz sausāki laikapstākļi jūnijā ierobežos to izplatību, norāda ANO. "Ir vajadzīgi aptuveni 70 miljoni ASV dolāru, lai pastiprinātu pesticīdu izsmidzināšanu no gaisa, kas ir vienīgais efektīvais veids, kā siseņus apkarot," ziņo ANO. "Tas nebūs viegli, jo īpaši Somālijā, kur daļa valsts atrodas ar al-Qaida saistītās al-Shabab ekstrēmistu grupas rokās."

Fotogrāfijās, kas uzņemtas Kenijas laukos, redzams, kā bērni kukaiņus cenšas izkliedēt, vicinot lakatus, savukārt kāda sieviete centusies tos atvairīt, sitot ar lāpstu.

foto: EPA/Scanpix
Laukus Austrumāfrikā pārņem siseņu bari

Pat neliels kukaiņu spiets vienā dienā var iznīcināt pārtiku, ar kuru apgādājami pat 35 000 cilvēku, sacīja ANO humānās palīdzības koordinācijas biroja Ženēvā vadītājs Jenss Lerke. Zemnieki baidās laist savus lopus ganībās, savukārt raža uz lauka ir pilnībā apdraudēta. Aptuveni 70 000 hektāru zemes Kenijā jau ir pārņemtas ar siseņiem.

Vienā siseņu spietā var būt līdz pat 150 miljoniem siseņu. Šāds spiets var iznīcināt vienu kvadrātkilometru lauksaimniecības platības. Viens no novērotajiem spietiem Kenijā bijis īpaši liels  - 60 kilometrus garš un 40 kilometrus plats.