foto: EPA/Scanpix
Merkele: Breksits mainīgajā ģeopolitikā ir "modinātāja zvans"
ES būtu jākļūst "pievilcīgai, inovatīvai, labai vietai pētniecībai un izglītībai", izsakoties par reakciju uz breksitu, sacīja kanclere.
Pasaulē
2020. gada 16. janvāris, 16:10

Merkele: Breksits mainīgajā ģeopolitikā ir "modinātāja zvans"

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele, izsakoties par draudiem daudzpusējās sadarbības politikai, kas bijusi raksturīga viņas kursam valdības vadītājas amatā, ceturtdien britu laikrakstā "Financial Times" publicētā intervijā atzinusi, ka breksits ir "modinātāja zvans".

"Es Eiropas Savienību (ES) saredzu kā mūsu dzīvības apdrošināšanu," sacīja kanclere. "Vācija ir pārāk maza, lai viena īstenotu ģeopolitisko ietekmi, un tāpēc mums ir jāizmanto visas vienotā tirgus priekšrocības."

Tādas pārnacionālās institūcijas kā ES un ANO "būtībā ir mācības, kas gūtas no Otrā pasaules kara un iepriekšējām desmitgadēm", norādīja Merkele.

Viņa gan atzina, ka arī šīm institūcijām nepieciešamas reformas.

"Par to nav nekādu šaubu," viņa sacīja. "Bet es neapšaubu pasaules daudzpusējās sadarbības struktūru."

ES būtu jākļūst "pievilcīgai, inovatīvai, labai vietai pētniecībai un izglītībai", izsakoties par reakciju uz breksitu, sacīja kanclere. "Konkurence var būt ļoti produktīva."

Izsakoties par Vācijas arvien vēsākajām attiecībām ar ASV, kanclere atzina, ka tā ir "strukturāla" parādība, kas nav saistīta tikai ar Trampa prezidentūru vien.

"Savienoto Valstu fokusēšanās uz Eiropu mazinās. Tā tas būs jebkura prezidenta gadījumā," sacīja Merkele, norādot, ka Vācijai būtu jāuzņemas "lielāka atbildība", lai šīs pārmaiņas atsvērtu.