foto: AP/Scanpix
ASV atsāk kopīgas militārās operācijas ar Irāku
Pentagons vēlējies atsākt operācijas, lai pastiprinātu cīņu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".
Pasaulē
2020. gada 16. janvāris, 08:11

ASV atsāk kopīgas militārās operācijas ar Irāku

Jauns.lv / LETA

ASV spēki trešdien atsākuši kopīgas militārās operācijas ar Irāku, kas tika apturētas pēc Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas raķešu triecienā Bagdādē 3.janvārī, vēsta laikraksts "New York Times".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Avīze atsaucas uz divām ASV militārpersonām, ka Pentagons vēlējies atsākt operācijas, lai pastiprinātu cīņu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Vašingtona sāka iepauzēt operācijas 5.janvārī. Tajā pat dienā Irākas parlaments nobalsoja, ka vairāk nekā 5000 amerikāņu karavīru jāpamet valsts.

Nav skaidrs, vai Irākas valdībā kāds apstiprinājis kopīgo operāciju atsākšanu, raksta "New York Times".

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien apgalvoja, ka Irākas līderi viņam privātā kārtā sacījuši, ka atbalsta ASV bruņoto spēku klātbūtni, neraugoties uz publiski paustiem aicinājumiem ASV spēkiem atstāt Irāku.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pat draudējis noteikt ekonomiskas sankcijas, ja Irāka izraidītu valstī esošos 5200 ASV karavīrus.

ASV 10.janvārī paziņoja, ka nediskutēs par karaspēka atvilkšanu no Irākas, šādi reaģējot uz Irākas premjerministra Adela Abdulmahdi prasību Vašingtonai nosūtīt delegāciju sarunu sākšanai par karaspēka atvilkšanas kārtību.

Pompeo sacīja, ka ASV vēl arvien ir ieinteresētas ilgtermiņā samazināt savu militāro klātbūtni Irākā.