foto: Shutterstock
Nedrīkst ievest skūšanās otiņas, košļenes, moskīttīklus un kafiju - dīvainākie muitas aizliegumi pasaulē
Pasaulē
2020. gada 16. janvāris, 06:05

Nedrīkst ievest skūšanās otiņas, košļenes, moskīttīklus un kafiju - dīvainākie muitas aizliegumi pasaulē

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Dodoties uz citām valstīm, ceļotājiem jāņem vērā arī visnotaļ dīvaini ierobežojumi – ko drīkst vai nedrīkst ievest. Aizliegumu sarakstos var būt gan zīmuļi un polietilēna maisiņi, gan loterijas biļetes, košļājamā gumija un pat skūšanās putu otiņa.

Vienā valstī nedrīkst ievest lietotu apģērbu, citā – ārzemēs pirktas jaunas drēbes ar nenodīrātām etiķetēm. Ir valstis, kur no čemodāniem jāizkrāmē mūzikas instrumenti.

Ir saprotams, ka pāri robežām bez īpašas atļaujas nedrīkst pārvadāt un ievest narkotikas, ieročus, daudzviet pornogrāfiju, dažus pārtikas produktus un antikvārus mākslas priekšmetus. Pastāv arī augu sēklu un dzīvnieku pārvadāšanas ierobežojumi, lai pāri robežām neievazātu dažādas sērgas.

Tomēr mēdz būt arī ļoti specifiski ierobežojumi. Turklāt dažviet var draudēt ne tikai pamatīgs naudas sods, bet pat nokļūšana aiz restēm.

Pirms dodaties uz kādu citu valsti, vēlams būtu par aizliegto priekšmetu sarakstu painteresēties tūrisma birojā vai arī attiecīgās valsts diplomātiskās pārstāvniecības mājaslapā. Daļa padomu publicēti arī Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā Ceļo droši. Lūk, daži dīvainākie aizliegumi.

Apvienotie Arābu Emirāti

Apvienotajos Emirātos (tāpat kā Japānā) aizliegts ievest specifiskus sāpes remdinošus, pretklepus un citus medikamentus, kuru sastāvā ir kodeīns. Par to ievešanu draud ne tikai pamatīgs naudas sods un deportācija, bet pat cietumsods.

ASV

foto: Shutterstock

Pirms izkāpjat uz ASV zemes, kārtīgi izrevidējiet ceļasomu, lai tajā nepaliktu kāds aizliegts pārtikas produkts, kas mums šķiet parasts našķis. Piemēram, jūsu bērnam nāksies atvadīties no "Kinder Surprise" šokolādes olām. ASV valdība uzskata, ka tās ir bīstamas, jo tajās atrodas uzturvērtību nesaturošs objekts, ar kuru bērnam viegli aizrīties. Tāpat ASV aizliegts ievest jebkuras preces, kuras ražotas Irānā, jo pret šo valsti Vašingtona noteikusi bargas sankcijas.

Austrālija

Pirms izkāpjat Zaļā kontinenta krastā, rūpīgi noslaukiet kājas un neejiet garām kājslauķim. Te aizliegts ievazāt kaut vai kripatiņu svešas zemes, pat ar apaviem, pie kuru pazolēm būs pielipis kāds dzimtenes augsnes kukurznis, nedrīkst izkāpt uz Austrālijas zemes.

Āfrika

foto: Shutterstock

Kenijā, rūpējoties par ekoloģiju, ir ne tikai aizliegts ražot, bet arī ievest polietilēna maisiņus. Šāds aizliegums ir vēl citās Āfrikas valstīs – Ruandā, Kamerūnā, Gvinejā Bisavā, Mali, Tanzānijā, Ugandā, Etiopijā, Mauritānijā un Malāvijā. Tā ka eiropieši šajā ziņā dziļi atpalikuši no afrikāņu vides apziņas.

Baltkrievija

Baltkrievijas muitā ar īpaši dīvainiem aizliegumiem nenāksies sastapties. Protams, ir daži ierobežojumi, bet tūristus tas diez vai īpaši ietekmēs. Piemēram, Baltkrievijā tikai vienu reizi gadā drīkst ievest ledusskapi. Un jāceļo ar mēru un gaumi, jo šajā valstī drīkst iebraukt ar ne vairāk kā piecām izsmalcinātām dārglietām. Ja uz katra pirksta būs pa briljanta gredzenam, muitniekam var rasties jautājumi.

Barbadosa

foto: Shutterstock

Šajā salu valstī jūs neielaidīs, ja centīsieties iebraukt kamuflāžas jeb armijas maskēšanās tērpā. Šādi tērpties atļauts tikai Barbadosas armijniekiem, un pārējiem tas stingri noliegts.

Bulgārija

Bulgārijā aizliegts ievest lietotu apģērbu. Pāris valkātu bikšu, kleitu vai kreklu no čemodāna ārā jums nevilks, bet, lai novērstu spekulāciju, valsts vara aizliegusi ievest lietotu apģērbu lielos apjomos.

Dienvidaustrumāzija: Malaizijā, Indonēzijā, Brunejā

Šajās valstīs no sabiedriskām vietām ir padzīts duriāns – malvu dzimtas Durio ģints koku auglis ar izteiktu smaržu, precīzāk, smaku. Tos nepatīkamās smakas dēļ aizliegts ienest metro, autobusos, taksometros, viesnīcās un lidostās.

Filipīnas

Tā kā Filipīnās ir aizliegti aborti un dzimumdzīvi regulē visnotaļ patriarhāli noteikumi, uz Filipīnām aizliegts doties ar kontracepcijas līdzekļiem.

Francija

foto: Shutterstock

Cenšanās iebraukt Francijā ar viltotu zīmolu preču ("Dior" smaržu, "Vuitton" somiņas un citu slaveno modes namu pakaļdarinājumiem) viltojumiem var draudēt ar izraidīšanu no valsts. Ja vēlaties ietērpties pēc jaunākās Parīzes modes, tad neiepērcieties apšaubāmas reputācijas tirgus plačos.

Galapagu salas

foto: Shutterstock

Smēķētājiem šajā Klusā okeāna salu arhipelāgā nav ko darīt! Tā kā 97% salu ir nacionālais parks, visā šajā teritorijā aizliegts smēķēt.

Indonēzija

foto: Shutterstock

Indonēzija aizliegts ievest bezvadu telefonus (ne mobilos, bet stacionāros, ko, piemēram, izmanto dzīvoklī), tāpat uz šo valsti nevajag doties ar savu radio vai televizoru. Tā kā valstij ir nedraudzīgas attiecības ar Ķīnu, rēķinieties, ka uz robežas būs jāatvadās ne tikai no grāmatām ķīniešu valodā, bet arī no ķīniešu ražotajiem medikamentiem.

Irāna

Irānā kategoriski aizliegts ievest alkoholu, bet ir viens izņēmums – ja varat uzrādīt ārsta izrakstītu dokumentu, kurā esat atzīts par alkoholiķi, tad droši uz šo valsti varat doties ar šņabja pudeli čemodānā.

Islāma pasaule

Valstīs, kur valdošā reliģija ir islāms, aizliegts ievest cūkgaļas izstrādājumus – gan speķi un desas, gan žāvējumus un konservus. Un tas attiecas ne tikai uz vecajām musulmaņu valstīm, bet arī jaunajām, kuras neatkarību ieguva pēc PSRS sabrukuma, piemēram, Tadžikistānu. Lībijā ir vēl striktāki ierobežojumi – tur nedrīkst ieceļot arī ar jebkuriem izstrādājumiem no cūkādas.

Izraēla

Izraēlā jums var liegt iebraukt, ja bagāžā muitnieki atradīs loterijas biļetes vai azartspēļu reklāmas.

Japāna

Japāna noteikusi stingrus ierobežojumus dažādu bezrecepšu un recepšu zāļu ievešanai pat gadījumos, ja tās nepieciešamas personiskai lietošanai. Aizliegums attiecas arī uz vairākiem medikamentiem, kurus esam ieraduši lietot ikdienā, piemēram, zāles, kas satur pseidoefedrīnu vai kodeīnu, ja tiek pārsniegta tā pieļaujamā koncentrācija (piemēram, kodeīnu saturošus medikamentus lieto caurejas un klepus gadījumā). Kaut arī kodeīns ir iekļauts Pasaules Veselības organizācijas pamatmedikamentu sarakstā, Japānā tas ir aizliegts.

Jamaika

foto: Shutterstock

Jamaikā nacionālais lepnums un galvenais dzēriens ir kafija. Tūrists pat var iedzīvoties pamatīgā naudas sodā, ja pie jamaikiešiem dosies ar savu kafijas turziņu.

Jaunzēlande

foto: Shutterstock

Jaunzēlandē darbojas vienas no pasaulē atzītākajām skaņu ierakstu studijām un mūzikas instrumentu fabrikām. Valsts aizsargā savus mūziķus, un tāpēc Jaunzēlandē atļauts iebraukt ar kādu mūzikas instrumentu azotē tikai viesmāksliniekiem, ja pēc tam ar to viņi arī apsola izbraukt no valsts. Tas pats attiecas arī uz sporta inventāru un sporta apģērbu.

Dienvidkoreja

Dodoties uz Dienvidkoreju, nevajadzētu pārlieku pucēties ar dārglietām, jo tur aizliegts ievest dārglietas, izņemot nelielu zelta gredzenu un ķēdīti. No briljantu brošām un dārgām rokassprādzēm uz robežas var nākties atvadīties.

Krievija

Krievu robežsargi ir neaprēķināmi un bieži vien var uzmākties ar visnotaļ dīvainiem jautājumiem. Varbūt uz Latvijas-Krievijas robežas piekasīšanās nebūs tik uzmācīga, bet jārēķinās ar iespējamiem sarežģījumiem tālākos robežpunktos.

Piemēram, pasaules apceļotājs Harijs Sils savā grāmatā Pamests Vjetnamā aprakstījis dīvainību, kas viņam bija jāpiedzīvo, iebraucot Krievijā no Mongolijas puses. Tur viņam muitā prasīja – vai viņš neved nacismu propagandējošus materiālus? Uz vaicājumu, kāpēc šāds jautājums, robežsardze atbildēja, ka viņiem šāds jautājums jāuzdod visiem ceļotājiem no Baltijas valstīm.

Krievijā aizliegts ievest lietas, kas propagandē rasismu, nacionālismu, karu, fašismu, par ko draud pat septiņus gadus ilgs cietumsods. Suvenīrus vai rotaslietas ar ugunskrusta zīmi labāk atstāt mājās. Tāpat kā pulksteņus, radiotelefonus un pildspalvas ar iebūvētu videokameru, jo šos izstrādājumus var uzskatīt par spiegošanas rīkiem.

Madagaskara

Modes dāmām un kungiem, dodoties uz lemuru salu, mājās jāatstāj visas smaržu pudelītes un odekoloni. Šī valsts ir vaniļas ražošanas līdere, un tai svešas smakas un konkurenti nav vajadzīgi.

Malaizija

Uz Malaiziju nevajadzētu doties ar pārlieku lielu garderobes bagāžu. Ja koferos būs vairāk apģērba, nekā muitnieks uzskatīs par ikdienā nepieciešamo, daļu nāksies izmest, jo Malaizijā aizstāv vietējos ražotājus un neļauj ievest pārāk daudz ārzemju drēbju. Ja ceļasomā ir arī lieks zeķu pāris, tad no tā būs jānorauj ārzemju ražotāja cenu zīme un etiķete.

Nigērija

Nigērijā no moskītiem atļauts aizsargāties tikai ar vietējiem moskīttīkliem. Tā ka pat neiedomājieties uz šo valsti braukt ar savu mīļāko moskīttīklu. Tāpat šajā valstī jūs neielaidīs ar "Mangaļu" vai citu mūsu burbuļūdeni. Gāzētos dzērienus Nigērijā ievest aizliegts.

Pakistāna un Nikaragva

foto: Shutterstock

Šajās valstīs aizliegts ievest sērkociņus.

Sentlūsija

Sentlūsijā aizliegts ievest Japānā ražotās skūšanās putu otas. Ja kāds kungs vēl skujas pēc sentēvu metodes, tad jāpārbauda sava kosmētikas somiņa. Aizliegums stājās spēkā, kad 20. gadsimta sākumā atklājās, ka Sentlūsijā Sibīrijas mēra bacilis ievazāts tieši ar Japānā ražotām otām.

Singapūra

foto: Shutterstock

Jau kopš 1992. gada Singapūrā, gādājot par sabiedrisko tīrību, aizliegts ievest un lietot košļājamās gumijas, ja vien ar ārsta zīmi nespējat pierādīt, ko to jums parakstījis dakteris. Šādu aizliegumu Singapūrā ieviesa pēc tam, kad kāds izkošļāto gumiju pielipināja pie metrostacijā novietotā datu paneļa, kas izraisīja nopietnas problēmas metro satiksmē.

Šrilanka

Iebraucot šajā valstī, rūpīgi pārskatiet savu ķermeni. Ja uz kādas ķermeņa daļas ir uztetovēti kādi budisma simboli un tos nevarat ne izgriezt, ne nodzēst, rūpīgi ietinieties apģērba gabalā. Šādu tetovējumu uzskata par Budas noniecināšanu un ar šādu zīmi iebraukt Šrilankā aizliegts.

Šveice

foto: Shutterstock

Šajā valstī jūs neielaidīs, ja jūsu makā atradīs kādas citas valsts loterijas biļeti, kas tur aizliegtas. Tāpat uz Šveici nevajadzētu doties ar viltotiem šveiciešu pulksteņiem, tos nodos tūlītējai iznīcināšanai.

Taizeme

foto: Shutterstock

Desmit gadu ilgu ieslodzījumu Taizemes cietumā varat nopelnīt, ja ievedīsiet vai lietosiet elektronisko cigareti.

Turcija

Saviem turku draugiem kā suvenīrus nevediet svilpaunieku, trejdekšņu vai kokļu lērumu. Valstī drīkst ievest tikai pa vienam veidam no katra muzikālā instrumenta personiskām vajadzībām. Turcijā burciņā drīkst ievest ne vairāk kā desmit akvārija zivtiņas.

Ziemeļkoreja

foto: Shutterstock

Uz šo totāli norobežoto valsti var doties tikai galvu saspiedis dēkainis. Tur nedrīkst gandrīz neko. Piemēram, Bībele ir visu ļaunumu ļaunums, bet no "Coca-Colas" pudelītēm muitnieki pieprasīs nokasīt etiķetes, lai tikai kāds ziemeļkorejietis neieraudzītu imperiālistisko mežoņu burtus. Lieki piebilst, ka ziemeļkorejiešu robežsargi jūs izkratīs līdz pēdējai vīlītei. Mūsu Ārlietu ministrija silti iesaka uz šo valsti nedoties, jo nav paredzams, kādi pārbaudījumi jūs sagaidīs.

* * *

Latvijas iedzīvotāji, protams, visbiežāk ceļo pa Eiropu. Tāpēc atgādinām – ceļot pa Eiropas Savienību un Šengenas zonu varat bez problēmām, protams, savus koferus nepārbāžot ar alkohola un cigarešu krājumiem (atļautais maksimums – 800 cigaretes, 10 litri stiprā alkohola, 90 litri vīna, 110 litri alus). Protams, jāņem vērā arī vietēji ierobežojumi, piemēram, ja kaut kur uzliesmojis cūku mēris vai kāda augu slimība, uz kādu noteiktu laiku var būt noteikts ierobežojums brīvi pārvadāt cūkgaļu vai noteiktus stādus.