foto: AP/Scanpix
"Šobrīd mēs redzam to, kas nākotnes pasaulē kļūs par normu" - britu pētnieki analizē Austrālijas ugunsgrēkus
Austrālijas ugunsgrēki.
Pasaulē
2020. gada 14. janvāris, 10:34

"Šobrīd mēs redzam to, kas nākotnes pasaulē kļūs par normu" - britu pētnieki analizē Austrālijas ugunsgrēkus

Jauns.lv

Britu zinātnieki apgalvo, ka Austrālijas plašie ugunsgrēki ir tikai sākums tam, ko piedzīvos pasaule, globālās sasilšanas rezultātā, vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Profesors Ričards Betts uzsver: “Šobrīd mēs redzam to, kas mūsu nākotnes pasaulē kļūs par normu!” Pagājušais gads Austrālijā bija siltākais un sausākais tās vēsturē. Britu pētnieki ir veikuši analīzi par klimata pārmaiņu ietekmi ugunsgrēku rašanās procesā, secinot, ka, pieaugot vidējai gaisa temperatūrai, gadu no gada pieaug arī mežu ugunsgrēku skaits. 

Tāpat zinātnieki uzsver, ka tas, kas šobrīd notiek Austrālijā, ir novērots daudzos reģionos, tostarp ASV rietumos, Kanādā, Dienvideiropā, Amazonē u.c. “Cilvēku izraisīta globālā sasilšana palielina plašu ugunsgrēku draudus arī daudz kur citur, piemēram, Sibīrijā un pat Skandināvijā,” lēš pētnieki. 

“Ugunsgrēki Austrālijā nav nekas jauns, tas būtu noticis jebkurā gadījumā, taču, par ko esam pilnīgi droši – cilvēku radītās klimata pārmaiņas šīs katastrofas padarījušas plašākas un postošākas,” teic profesors Betts. 

Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē

gallery icon
28

Austrālijā gaisa temperatūra ir par 1,4 grādiem augstāka, nekā pasaules vidējā gaisa temperatūra pirmsrūpniecības periodā. “Gaisa temperatūras, kādas Austrālijā fiksētas decembra mēnesī, šobrīd liekas ekstremālas, taču tās kļūs par normu brīdī, kad pasaules vidējā temperatūra pieaugs par +3 grādiem,” stāsta britu pētnieks. 

“Šobrīd pasaule ir sasilusi par aptuveni 1 grādu pēc Celsija. Un pat tad, ja tiks ierobežota CO2 emisija, līdz šī gadsimta beigām pasaule uzkarsīs par teju 3 grādiem,” lēš eksperts. 

Skati, kas liek sirdij sažņaugties: Austrālijā uguns iznīcina miljoniem dzīvnieku

gallery icon
24