foto: scanpix
Īrijā būtiski palielina pabalstus
Pasaulē
2020. gada 12. janvāris, 17:19

Īrijā būtiski palielina pabalstus

Jauns.lv

Īrijā stājies spēkā vairāku sociālo maksājumu paaugstinājums, kas tika paredzēts 2020.gada valsts budžetā, ziņo Nodarbinātības un sociālās aizsardzības departaments, vēsta portāls "Baltic-Ireland".

Šogad paredzēts, ka sociālajām vajadzībām Īrijā tiks tērēti papildus 171,2 miljoni eiro un kopumā sociālais budžets sasniegs 21,2 miljardus eiro.

Lielākus pabalstus turpmāk saņems vairākas iedzīvotāju grupas - vientuļie pensionāri, nepilngadīgu bērnu vecāki, 25 gadus vecie bezdarbnieki, cilvēki ar īpašām vajadzībām. 

  • Vairāk kā 200 tūkstoši vientuļo pensionāru un cilvēku ar īpašām vajadzībām turpmāk saņems par 5 eiro lielāku "Living Alone Allowance" iknedēļas maksājumu.
  • Apkures pabalsts "Fuel Allowance", ko saņem apmēram 370 tūkstoši mājsaimniecību, palielināts par 2 eiro un turpmāk būs 24,50 eiro nedēļā.
  • Par 3 eiro palielināta piemaksa iknedēļas sociālajam pabalstam par apgādājamo bērnu pēc 12 gadu vecuma, bet par 2 eiro – par bērnu līdz 12 gadu vecumam.
  • Par 10 eiro paaugstināti ienākumu griesti, lai kvalificētos piemaksai strādājošo ģimenēm "Working Family Payment", kā rezultātā piemaksa varētu palielināties apmēram 55 tūkstošiem ģimeņu ar bērniem.
  • "One-Parent Family Payment" saņēmēji turpmāk varēs pelnīt līdz 165 eiro nedēļā (par 15 eiro vairāk nekā līdz šim) un tas neietekmēs viņu pabalsta lielumu.
  • Savukārt 25 gadus vecie bezdarbnieki turpmāk saņems pilnu bezdarbnieka pabalsta likmi nevis samazinātu kā līdz šim. Tāpat pilnu pabalsta likmi saņems bezdarbnieki līdz 24 gadu vecumam, kuri dzīvo atsevišķi no vecākiem un saņem kādu no mājokļa atbalsta maksājumiem.