Lai glābtu klimatu, govis piebaro ar ķiplokiem
Mūsdienās arī lopkopību vaino klimata pārmaiņās – govju izdalītais metāns pārmēru silda planētu.
Britu zemnieks Džo Tauers Lankašīras grāfistē atradis vienkāršu pretlīdzekli – viņš piedalās Skotijas Lauksaimniecības koledžas pētījumā, pievienojot savu 400 piena govju barībai nedaudz ķiploku. Govīm garšo, bet ķiploku un citrusu ekstrakta maisījums samazina metāna izdalīšanos par 38 procentiem. Turklāt barībai jāpievieno tikai 15 gramu maisījuma dienā.
Izslaukumi pieauguši par astoņiem procentiem, bet piena garša un smarža nav cietusi. Par sliktu govs elpu sūdzas varbūt tikai mušas, proti, lopi mazāk cieš no stresa, jo uzmācīgos kukaiņus, šķiet, ķiploku piedeva atbaida.
Lopkopība rada ap 15% nevēlamo izmešu, un Tauers cer, ka jaunā pieeja mazinās satraukumu par piena un gaļas patēriņa ietekmi uz klimatu. Kalifornijas universitāte izpētījusi, ka metāna līmeni par 60% samazina jūras aļģes, tomēr ķiploki ir lētāki un pieejamāki.