foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Vācijā par bīstamu apdzīšanu šoferim piespriež 2 gadus cietumā. Vai līdzīgs sods var draudēt arī Latvijā?
Čehu šoferim Jaroslavam Novotnijam par pārgalvību un citu satiksmes dalībnieku apdraudēšanu Vācijā piespriests reāls cietumsods.
Pasaulē
2020. gada 9. janvāris, 06:18

Vācijā par bīstamu apdzīšanu šoferim piespriež 2 gadus cietumā. Vai līdzīgs sods var draudēt arī Latvijā?

Jauns.lv

Šāds sods piespriests Čehijas pilsonim Jaroslavam Novotnijam. Kravas automašīnas šoferis 2019. gada janvārī veica ļoti bīstamu apdzīšanas manevru, kas varēja beigties ar frotālo sadursmi, pakļaujot briesmām gan sevi, gan virkni citu satiksmes dalībnieku.

Kopumā Jaroslavam Novotnijam ir piespriesti divi gadi un trīs mēneši cietumā. Spriedumu tiesnesis nolasījis teju gadu pēc šofera izraisītā incidenta Bavārijā, Vācijā, kuru kāds cits satiksmes dalībnieks nofilmējis ar video reģistratora palīdzību. Video redzams, kā Jaroslava vadītā kravas mašīna īsi pirms līkuma, grūti pārredzamā vietā apdzen citu kravas auto un šķērso nepārtraukto balto līniju. Pretī tajā brīdī brauc pasažieru autobuss un vienā mirklī starp apdzenamo kravas auto, Jaroslava vadīto transportlīdzekli un autobusu, saskaņā ar ekspertu teikto, ir vien aptuveni 30-40 centimetru atstarpe.

Notiesāts kā piemērs citiem agresīviem braucējiem

Cietušo šajā incidentā nebija vien pateicoties pasažieru autobusa un apdzenamā kravas auto šofera spējai noreaģēt. Prokurors čehu šofera rīcību nodēvēja par “mēģinājumu nogalināt”, jo lielgabarītu transporta līdzekļu frontālā sadursme bijusi pavisam tuvu. “Autovadītājiem būtu jāapzinās, ka agresīva uzvedība uz ceļiem var novest pie traumām vai nāves citus satiksmes dalībniekus,” par notikušo izteicās vācu prokurors Valters Feilers Zdrojs.

Tikmēr Lietuvas medijs “Kauno Dienas” vēsta, ka konkrētais Čehijas pilsonis jau iepriekš piecas reizes sodīts par šāda veida pārkāpumiem. Tiesnesim arī esot bijusi informācija, ka vīrietis savulaik, braucot alkohola reibumā, savainojis kādu cilvēku.

Kādus sodus likums paredz Latvijā?

Cietumsods par šāda veida Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, vismaz vadoties pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa, nedraud – tā vietā ir piemērojami dažādi naudassodi. Saskaņā ar 149. pantu, par 920. un 947. ceļa apzīmējuma līnijas šķērsošanu vai 928. ceļa apzīmējuma līnijas šķērsošanu no nepārtrauktās līnijas puses apdzenot, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 55 eiro apmērā. Savukārt par traucējumu radīšanu apdzīšanas laikā pretim braucošo vai apdzenamo transportlīdzekļu vadītājiem, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 55 līdz 85 eiro.

Arī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Kaļķe apstiprināja, ka "par šāda veida bīstama manevra veikšanu likumdevējs neparedz kriminālatbildību."