foto: AFP/Scanpix
Amatpersonas brīdina par franču valodas piesārņošanos ar angļu vārdiem
Tam var būt smagas sekas attiecībā uz valodas nākotni.
Pasaulē
2019. gada 22. novembris, 15:31

Amatpersonas brīdina par franču valodas piesārņošanos ar angļu vārdiem

Jauns.lv / LETA

Viena no senākajām Francijas zinātniskajām iestādēm "L'Academie francaise" ("Franču akadēmija") brīdinājusi par arvien izplatītāko franču valodas piesārņošanos ar angļu vārdiem - tā dēvēto "franglais" fenomenu -, norādot, ka tam var būt smagas sekas attiecībā uz valodas nākotni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"L'Academie francaise", kas ir dibināta 1635.gadā franču valodas tīrības aizsardzībai, oficiālā paziņojumā skaidroja, ka tā nekad nav bijusi pret svešvārdu ieviešana un lietošanu.

"Bet šodien akadēmija ir nopietni satraukta par "franglais" attīstību," teikts ceturtdienas vakarā izplatītajā paziņojumā.

1994.gada likums par par franču valodas lietošanu visās valdības publikācijās, tirdzniecības līgumos un reklāmās tiek "pastāvīgi pārkāpts ar anglosakšu terminu invāziju", norādīja akadēmija.

"Franglais" (franču valodas vārdu "franču valoda" un "angļu valoda" - "francais" un "anglais" - apvienojums) ir angļu vārdu iestarpināšana franču valodā - vai nu efekta, vai humora dēļ, vai arī runātājam uzskatot, ka angļu vārds domu izsaka labāk.

Akadēmija aicina "valsts institūcijām, pirmkārt, pašām respektēt likumu".

"Ja tās nereaģēs apņēmīgi un sabiedrības viedoklī netikts ņemtas vērā nopietnās briesmas, kas mums draud, franču valoda pārstās būt tā dzīvā un populārā valoda, kuru mēs mīlam," brīdina akadēmija.