foto: AFP/Scanpix
Venēcija vienā naktī piedzīvo lielākos plūdus pēdējo 53 gadu laikā
Venēcija piedzīvo lielākos plūdus pusgadsimta laikā
2019. gada 13. novembris, 12:46

Venēcija vienā naktī piedzīvo lielākos plūdus pēdējo 53 gadu laikā

Jauns.lv / LETA

Itālijas pilsēta Venēcija gatavojas izsludināt ārkārtas stāvokli sakarā ar milzu plūdiem, ko izraisījis paisums Adrijas jūrā. Lai gan šis plūdu fenomens, kas tiek saukts par "Acqua Alta", ir periodisks, tik stiprus plūdus Venēcija nav pieredzējusi kopš 1966.gada, ziņo "The Guardian".

Plūdu radītais posts Venēcijā

Itālijas pilsēta Venēcija gatavojas izsludināt ārkārtas stāvokli sakarā ar milzu plūdiem, ko izraisījis paisums Adrijas jūrā. Lai gan šis plūdu ...

gallery icon
31

Otrdienas naktī ūdens līmenis pilsētā pakāpies līdz 1,87 metriem. Ir ziņas arī par bojāgājušiem. Kāds vecāka gadu gājuma vīrietis miris no strāvas trieciena, kad viņa māja applūdusi ar ūdeni. Vēlāk atrasts vēl viena cilvēka līķis.

Nakts laikā applūduši 85% pilsētas. Augstākas ūdens līmenis, kāds jebkad reģistrēts Venēcijā, ir 1,98 metri. Tas novērots 1966.gadā.

Kā ziņo Itālijas medijs "Ansa", jau šodien pilsētā gaidāms nākamais ūdens vilnis.

Venēcijas mērs Luidžo Bruņaro "dramatiskajā situācijā" vaino klimata krīzi. Viņš paziņojis, ka milzīgie plūdi reprezentē "brūci, kas atstās nedziedināmas rētas". Tāpat Bruņaro jau pieprasījis valdību nekavējoties palīdzēt pilsētai, jo plūdu radīto postažu seku likvidēšana izmaksās ļoti dārgi. Pagājušā gada novembrī plūdi radīja 2,2 miljonu eiro lielus postījumus Svētā Marka bazilikai.

Kāds franču tūristu pāris pastāstīja, ka viņi "peldējuši", kad apgāzās dažas no koka platformām plūdu visvairāk apdraudētajos pilsētas rajonos.

Kopš 2003.gada tiek īstenots projekts Venēcijas lagūnas aizsardzībai, uzbūvējot 78 plūdu slūžas, bet šo projektu piemeklē sadārdzināšanās, skandāli un kavēšanās. 

Plūdi visvairāk skar Svētā Marka laukumu, kas atrodas vienā no zemākajām pilsētas vietām. Laukumā esošās Svētā Marka bazilikas vestibils applūda, un tiek plānots naktī novērot šo ēku.

Arī pārējā Itālija otrdien piedzīvoja vētras ar lietusgāzēm. Valsts dienvidos lietavu dēļ tika slēgtas skolas Taranto, Brindizi un Materā, kā arī Sicīlijas pilsētās Pocallo un Noto. Šīgada Eiropas Kultūras galvaspilsētā Materā tornado izgāza kokus un apgaismes stabus, kā arī nodarīja postījumus daudzām ēkām un jumtiem, bet nav ziņots, ka būtu ievainotie.