foto: AP/Scanpix
"Islāma valsts" vadoni atrada, pateicoties kurdu aģentam, kurš nozaga viņa apakšbikses
Pēc paraugu pārbaudes ASV specdienesti konstatēja, ka tie pieder al Bagdadi.
Pasaulē
2019. gada 29. oktobris, 14:25

"Islāma valsts" vadoni atrada, pateicoties kurdu aģentam, kurš nozaga viņa apakšbikses

Jauns.lv

Svarīga loma Abu Bakra al Bagdadi likvidēšanā nospēlējis kāds kurdu aģents, kurš iefiltrējies teroristu grupā un sniedzis ASV specdienestiem detalizētu informāciju par "Islāma valsts" vadītāja patvērumu. Informators nozadzis arī vairākus al Bagdadi apakšveļu paraugus un nodevis ASV viņa asins paraugus. Par to intervijā NBC pastāstīja Sīrijas Demokrātisko spēku komandieris Mazlums Abdi.

Komandieris apgalvo, ka asins paraugs paņemts pirms mēneša. Pēc tam amerikāņu izlūki pārbaudīja paraugus un konstatēja, ka tie pieder al Bagdadi. Tādējādi tika nolemts uzsākt terorista likvidēšanas operāciju.

Iepriekš tika ziņots, ka al Bagdadi atrašanās vietu varējuši nodot viņa tuvākie sabiedrotie. Pavīdēja arī versija, ka viņš atrasts, pateicoties vienai no viņa sievām.

foto: AP/Scanpix
Pēc paraugu pārbaudes ASV specdienesti konstatēja, ka tie pieder al Bagdadi.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps svētdien oficiāli apstiprināja iepriekš medijos izskanējušo informāciju, ka Bagdadi ASV spēku uzbrukuma laikā Sīrijas ziemeļrietumos iedzīts tunelī zem viņa slēpšanās vietas un uzspridzinājies, detonējot spridzekļu vesti.

Viņa ķermenis sprādzienā sakropļots un pār to sabrukuši tuneļa griesti, bet analīzes ļāvušas identificēt "Islāma valsts" līderi.

"Slepkava, kurš tik ļoti centās iebiedēt citus, savus pēdējos mirkļus pavadīja bailēs, pilnīgā panikā un šausmās," izteicies ASV prezidents.

Par operācijas izdošanos viņš izteicis pateicību "Krievijai, Turcijai, Sīrijai un Irākai".

Tramps arī norādījis, ka ASV īpašo uzdevumu spēku operācijā "lielā skaitā nogalināti al Bagdadi līdzgaitnieki", bet amerikāņu pusē zaudējumu nav. Viņš atzinis, ka bojāgājušo skaitā ir arī trīs al Bagdadi bērni.

ASV bruņotie spēki teroristu organizācijas "Islama valsts" līderi Abu Bakru al Bagdadi, kurš nedēļas nogalē notikušās operācijas gaitā slēpnī Sīrijā izdarīja pašnāvību, apglabājuši jūrā. Detaļas par to, kad un kur Bagdadi apglabāts, netiek izpaustas.

"Ir notikusi atbrīvošanās no viņa mirstīgajām atliekām, tā ir pabeigta un tika izdarīta pienācīgi," sacīja apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs ģenerālis Marks Milijs.