Vīrietis, kurš radījis jaunu suņu šķirni atzīst, ka izveidojis "Frankenšteina briesmoni"
Labradūdelis
2019. gada 27. septembris, 16:19

Vīrietis, kurš radījis jaunu suņu šķirni atzīst, ka izveidojis "Frankenšteina briesmoni"

Jauns.lv

90 gadus vecais kinologs Vallijs Konrons no Austrālijas, kurš reiz nodarbojās ar suņu-pavadoņu apmācīšanu, tagad rūgti nožēlojot savu lēmumu 1989.gadā sapārot labradoru ar pūdeli, tādējādi radot labradūdeli, ziņo "CNN".

Konrons stāsta, ka, izveidojot jaunu šķirni, viņš aizsācis tendenci pārot savstarpēji nesaistītas suņu šķirnes. "Es atvēru Pandoras lādi un izlaidu no tās Frankenšteina briesmoni," stāsta vīrietis. Konrons uzskata, ka viņa izgudrojums "nobruģējis ceļu" neētiskiem un nežēlīgiem cilvēkiem, kuri sākuši pārot suņus, nedomājot par dzīvnieku iespējamām veselības problēmām.

Kā uzskata labradūdeļu radītājs, liela daļa šo suņu esot "traki vai ar iedzimtām problēmām". Veselīgi eksemplāri pasaulē esot retii. Viņš labradora un pūdeļa krustojumu 1989.gadā radījis, lai nodrošinātu pavadoni kādai aklai sievietei Havaju salās. Sievietes vīrs bijis alerģisks pret suņiem.

Zināms, ka labradori ir gudri un viegli apmācāmi suņi, savukārt pūdeļi praktiski nemet spalvu un ir ļoti piemēroti cilvēkiem, kuriem novērojama alerģija.

Viens no trim piedzimušajiem kucēniem aklās sievietes vīram neizraisījis alerģiju, tāpēc nokļuva pāra ģimenē. Pārējos divus neviens nav gribējis adoptēt, tāpēc Konrons licis saviem kolēģiem izplatīt paziņojumu medijiem par jaunas suņu šķirnes radīšanu.

foto: Vida Press
Labradūdelis

Labradūdeļi ātri vien ieguva popularitāti Austrālijā un arī citās pasaules valstīs. Neskatoties uz mīlīgo izskatu, šos suņus var piemeklēt tādas labradoriem un pūdeļiem izplatītas veselības problēmas, kā gūžas locītavas displāzija vai acu slimības. Konrons uzskata, ka cilvēku darbības suņu pārošanā ir aizgājušas pārāk tālu.

Kolins Tenants, britu eksperts suņu uzvedības jautājumos ar 45 gadu pieredzi industrijā, CNN pastāstīja: “Būtībā jūs akli pavairojat un maināt paaudžu ģenētiku bez priekšzināšanām.”
Viņš atzīmēja, ka suņu selekcionāriem būtu jāpievērš lielāka uzmanība suņa veselībai. Viens no piemēriem esot Frizē bišons, kura acis pastāvīgi asaro. “Suns noteikti visu laiku mokās agonijā” skaidro Tenants. “Viņi sapāro suņus ar plakaniem purniem, jo mēs tos uzskatām par pievilcīgiem, nedomājot par to, kas tiek nodarīts suņa labturībai vai veselībai.”

foto: Vida Press
Frizē bišons