foto: REUTERS/SCANPIX
Nausēda ANO Ģenerālajā asamblejā nosoda Krievijas centienus destabilizēt kaimiņvalstis
"Šausminošā Krievijas karadarbība pret Ukrainu turpinās jau piecus gadus," uzsvēra Nausēda.
Pasaulē
2019. gada 26. septembris, 16:49

Nausēda ANO Ģenerālajā asamblejā nosoda Krievijas centienus destabilizēt kaimiņvalstis

Jauns.lv / LETA

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien runā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas sesijā nosodīja Krievijas centienus destabilizēt kaimiņvalstis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savā pirmajā uzrunā ANO galvenajā mītnē Ņujorkā Nausēda uzsvēra, ka "starptautiskās tiesības nereti ir pēdējais šķērslis, kas šķir mūsu valstis no neparedzama un tādējādi bīstama haosa".

"Diemžēl Eiropa vairs nav izņēmums daudzām krīzēm pasaulē. Nelikumīga spēka lietošana un rupji suverenitātes, neatkarības un teritoriālās nedalāmības principu pārkāpumi kļuvuši par daļu no Eiropas ikdienas," sacīja Nausēda, kurš Lietuvas prezidenta amatā stājās jūlijā.

"Krieviju, kas ir pastāvīgā ANO Drošības padomes dalībvalsts, uzkurināja vājā starptautiskās sabiedrības reakcija uz 2008.gada agresiju pret Gruziju, tagad tā mēģina vēl vairāk destabilizēt kaimiņvalstis. Šausminošā Krievijas karadarbība pret Ukrainu turpinās jau piecus gadus," uzsvēra Nausēda.

Viņš sacīja, ka Lietuva stingri nosoda šo  starptautisko tiesību pārkāpumu, un atgādināja "agresorvalstij, ka tai ir jāievēro Apvienoto Nāciju Organizācijas statūti, Helsinku Nobeiguma akts un divpusējās vienošanās ar Ukrainu".

Nausēda atkārtoti uzsvēra, ka Lietuva arī turpmāk atbalstīs Gruzijas un Ukrainas neatkarību, nekad neatzīs Krimas aneksiju, kā arī Abhāzijas un Dienvidosetijas okupāciju.

"Vairāki politiskie līderi virza ideju veidot jaunu ģeopolitisko telpu no Atlantijas okeāna līdz Vladivostokai, kurā ietilptu arī Krievija. Ideja ir interesanta, bet vai tās īstenošanai mums ir kopīgs pamats? Vai mums ir kopīgas vērtības? Atbilde ir nē!" paziņoja Nausēda.

Viņš teica, ka valstīm nevajadzētu "atbalstīt savienības, kurās vienas valstis kļūst par vēstures subjektiem, bet citas - par vienkārši objektiem".

"Krievija līdz šai baltai dienai nav darījusi neko, lai nopelnītu mūsu uzticību. Vai tas var mainīties? Jā! Mēs būtu pirmie, kas apsveiktu tādas pārmaiņas - demokrātisku Krieviju, kas ievēro starptautiskās tiesības un citu valstu suverenitāti," uzsvēra Lietuvas prezidents.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās