foto: REUTERS/SCANPIX
ASV sāk izmeklēšanu pret Trampu - viņš pārkāpis amata zvērestu
ASV prezidents Donalds Tramps.
2019. gada 25. septembris, 07:20

ASV sāk izmeklēšanu pret Trampu - viņš pārkāpis amata zvērestu

Jauns.lv / LETA

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi otrdien paziņoja par oficiālas impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, sakot, ka viņš pārkāpis konstitūciju, mēģinot panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Džo Baidenam.

"Trampa prezidentūras darbības atklāja apkaunojošos faktus par prezidenta nodevību pret savu amata zvērestu, mūsu nacionālās drošības nodevību un mūsu vēlēšanu godīguma nodevību," sacīja Pelosi.

"Līdz ar to es šodien paziņoju, ka Pārstāvju palāta virzās uz priekšu ar oficiālu impīčmenta izmeklēšanu," teica Pelosi.

foto: REUTERS/SCANPIX
ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi

Tramps tviterī nosodīja impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu kā "raganu medību atkritumus".

"Tik svarīga diena Apvienotajās Nācijās, tik daudz darba un tik daudz panākumu, un demokrātiem tīšām vajadzēja to sagraut un pazemot ar jaunu ziņu par "raganu medību" atkritumiem," tvītoja Tramps.

Šī izmeklēšana ir pirmais solis procedūrā, kas var novest pie Trampa impīčmenta.

Kongresa demokrātu vidū aktivizējušās runas par iespējamo Trampa impīčmentu, atklājoties, ka prezidents licis Baltā nama administrācijas vadītāja pienākumu izpildītājam Mikam Malveinijam apturēt vairāku simtu miljonu dolāru vērtas militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai aptuveni nedēļu pirms telefonsarunas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurā Tramps uzstājīgi aicinājis Ukrainu veikt izmeklēšanu saistībā ar bijušā ASV viceprezidenta Baidena dēlu Hanteru Baidenu.

Ziņas par Trampa rīkojumu apturēt palīdzību Ukrainai pirms 25.jūlija telefonsarunas raisījis jautājumus un pieņēmumus par prezidenta motīviem.