foto: AFP/Scanpix
FOTO: bēru ceremonijā Šveicē par mirušu pasludināts izkusis ledājs
Pasaulē
2019. gada 23. septembris, 15:00

FOTO: bēru ceremonijā Šveicē par mirušu pasludināts izkusis ledājs

Jauns.lv / LETA

Vairāki simti cilvēku svētdien, 22.septembrī, Šveices Alpos sarīkoja bēru ceremoniju ledājam, kas izkusis globālās sasilšanas dēļ, ziņo ārvalstu mediji.

Pizol ledājs atradās Alpos Šveices ziemeļaustrumu daļā. Zinātnieki uzskata, ka kopš 2006.gada tā izmērs sarucis par aptuveni 80%.

Bēru ceremonijā svētdien piedalījās vairāki simti vietējo iedzīvotāju, ceļotāju un vides aktīvistu, kuri bija tērpušies melnās drēbēs. Aktīvisti devās augšup kalnā, lai izrādītu cieņu ledāja paliekām.

Simtiem cilvēku pulcējas ledāja bēru ceremonijā Šveicē

gallery icon
20

Vides aktīviste Alesandra Degjakomi pasākuma laikā norādīja, ka šobrīd ledājs ir tik neliels, ka no zinātniskā viedokļa tas vairs nevar tikt uzskatīts par ledāju.

Ledājs ir pārvērties par dažiem sasalušiem ledus gabaliem un ceremonijā tika pasludināts par mirušu.

foto: REUTERS/SCANPIX

Pasākumu, kas norisinājās nedēļas nogalē pēc vispasaules streika, kurā tika pieprasīta pasaules līderu rīcību cīņa ar klimata problēmām, organizēja Šveices Klimata aizsardzības asociācija. 

Līdzīga ceremonija pagājušajā mēnesī norisinājās arī Īslandē, kur par mirušu tika pasludināts Okjokull ledājs.

Islande masu ceremonijā atvadās no Okjokullu ledāja

Oficiālā ceremonijā Islandē, klātesot vides aktīvistiem, amatpersonām, un pētniekiem, atvadas teiktas Islandes ledājam Okjokullu, kas izkusis klimata pārmaiņu dēļ, ziņo ...

gallery icon
18

Jau vēstīts, ka piektdien notikušajā jauniešu vispasaules streikā, pieprasot pasaules līderu rīcību cīņai ar klimata problēmām, piedalījās aptuveni četri miljoni cilvēku, paziņojuši organizatori.

Pēc organizatoru teiktā, tas bijis jebkad lielākais protests pret draudiem, kurus planētai rada temperatūras celšanās.

Jaunieši un pieaugušie protestu sāka Austrālijā un Klusā okeāna reģionā, tad tie turpinājās Āfrikā, Eiropā un Latīņamerikā un noslēdzās ASV, kur Ņujorkā protestā piedalījās šīs kustības aizsācēja zviedru skolniece Grēta Tunberga.

"Pārmaiņas tuvojas, patīk jums tas vai nē," aptuveni 250 000 protestētāju Ņujorkā pavēstīja Tūnberga, piebilstot, ka šis ir tikai sākums cīņai pret vides katastrofu.

Rīgā piektdienas protestā piedalījās aptuveni 300 jauniešu.

Apmēram 300 jauniešu Rīgā aicina pievērst uzmanību zaļajai politikai

gallery icon
21