foto: AFP/Scanpix
Polijas un Ukrainas prezidenti aicina turpināt sankcijas pret Krieviju
Polijas un Ukrainas prezidenti Andžejs Duda un Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2019. gada 31. augusts, 18:51

Polijas un Ukrainas prezidenti aicina turpināt sankcijas pret Krieviju

Jauns.lv / LETA

Polijas un Ukrainas prezidenti Andžejs Duda un Volodimirs Zelenskis sestdien kopīgā preses konferencē Varšavā aicinājuši rietumvalstis saglabāt spēkā sankcijas pret Krieviju, kamēr nav atjaunota Ukrainas teritoriālā vienotība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ukrainai ir jāatgūst sava teritoriālā vienotība, kāda tā bija līdz 2014.gadam," uzsvēris Duda.

"Sauksim lietas īstajos vārdos - pašlaik Ukrainas teritorijas ir okupētas, visupirms Krima, bet arī Doņeckas un Luhanskas apgabali. (..) Mūsu nostāja šai jautājumā un arī attiecībā pret Krieviju ir nepārprotama - mums tas ir pilnībā nepieņemami, un mēs uzskatām, ka sankciju politika jāturpina, jo tas ir miermīlīgākais veids, kā piespiest kādu valsti ievērot starptautisko tiesību normas," viņš piebildis.

Arī Zelenskis norādījis, ka tikmēr, kamēr nebūs izpildītas Minskas vienošanos prasības un atjaunota Ukrainas teritoriālā integritāte, Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju varētu kļūt tikai vēl stingrākas.

Pēc viņa sacītā, Ukraina un Polija "saskaņojušas savus turpmākos soļus, lai tiktu izbeigts karš Ukrainas austrumos un atdota okupētā Krima".

"Mūsu kopīgā principiālā nostāja ir šāda - nepildot Minskas vienošanās, neatjaunojot Ukrainas teritoriālo integritāti starptautiski atzītajās robežās, varētu tikt apspriesta tikai stingrāku ES sankciju noteikšana, nevis otrādi," sacījis Ukrainas prezidents, kas ieradies Varšavā, lai tiktos ar Polijas līderiem un piedalītos svētdien paredzētajos Otrā pasaules kara sākuma 80.gadskārtas atceres pasākumos.

Zelenskis piebildis, ka Kijeva un Varšava ir vienisprātis arī attiecībā uz to, ka Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" projekts rada apdraudējumu visas Eiropas drošībai.