foto: Zumapress/Scanpix
Jaunajai Indonēzijas galvaspilsētai izraudzīti Boreno austrumi
Pasaulē
2019. gada 26. augusts, 14:15

Jaunajai Indonēzijas galvaspilsētai izraudzīti Boreno austrumi

Jauns.lv / LETA

Indonēzijas jaunā galvaspilsēta atradīsies Borneo salas austrumos, pirmdien pavēstīja prezidents Džoko Vidodo, iezīmējot jaunu posmu centienos pārcelt valsts politisko centru projām no pārslogotās megapoles Džakartas.

Jaunās galvaspilsētas atrašanās vieta līdzās reģionālās nozīmes pilsētām Balikpapanai un Samarindai atradīsies Dienvidaustrumāzijas salu valsts ģeogrāfiskajā centrā, kur valdībai jau pieder 180 000 hektāru zemes, norādīja prezidents.

Izraudzītajā vietā Austrumkalimantanas provincē dabas katastrofu risks ir minimāls, sacīja Vidodo.

"Būdama liela valsts, kas ir neatkarīga jau 74 gadus, Indonēzija nekad nav izraudzījusies pati savu galvaspilsētu," viņš piebilda.

"Slogs, ko Džakarta šobrīd tur kā valdības, darījumu, finanšu, tirdzniecības un pakalpojumu centrs, ir pārāk smags," skaidroja Vidodo.

Valdība izstrādās likumprojektu par galvaspilsētas pārcelšanu, un tas tiks iesniegts parlamentam, viņš sacīja.

Projekta izmaksas tiek lēstas 466 triljonu rūpiju (30 miljardu eiro) apjomā, norādīja prezidents.

Holandiešu kolonistu pirms 500 gadiem dibinātā Džakarta ir viena no visstraujāk slīkstošajām pilsētām pasaulē. Ja procesi turpināsies pašreizējā tempā, līdz 2050.gadam trešā daļa pilsētas teritorijas būs zem ūdens, brīdina vides eksperti.

Problēma pamatā ir saistīta ar pārmērīgu gruntsūdeņu ieguvi.

Pāsreizējo galvaspilsētu Džakartu ar tās desmit miljoniem - kopā ar aglomerāciju 30 miljoniem - iedzīvotāju māc gan tādas likstas kā transporta sastrēgumi un gaisa piesārņojums, tā arī zemestrīču un plūdu draudi.

Džakartu', kuras sākotnējais nosaukums bija Batāvija, 1619.gadā nodibināja holandiešu kolonisti, un tā bija Nīderlandes Austrumindijas galvaspilsēta. 1949.gadā, Indonēzijai iegūstot neatkarību, pilsēta tika pārdēvēta par Džakartu.