foto: EPA/Scanpix
Kosovas likumdevēji nobalso par parlamenta atlaišanu
Kosovas likumdevēji ceturtdien nobalsojuši par parlamenta atlaišanu.
Pasaulē
2019. gada 22. augusts, 16:12

Kosovas likumdevēji nobalso par parlamenta atlaišanu

Jauns.lv / LETA

Kosovas likumdevēji ceturtdien nobalsojuši par parlamenta atlaišanu, šādi sagatavojot ceļu jaunām vēlēšanām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdzšinējais premjerministrs un bijušais albāņu nemiernieku komandieris Ramušs Haradinajs jūlijā paziņoja par demisiju pēc tam, kad bija izsaukts uz īpašo tiesu Hāgā, kas izmeklē 90.gadu beigu karā pastrādātos noziegumus.

Kopš Haradinaja paziņojuma par demisiju partijas mudinājušas rīkot pirmstermiņa vēlēšanas un dažas jau neoficiāli sākušas kampaņu un sarunas par iespējamām aliansēm.

No 120 likumdevējiem 89 nobalsoja par parlamenta atlaišanu. Haradinajs balsojumu raksturoja kā "signālu par augstu brieduma un demokrātijas pakāpi".

Viņš arī uzsvēra, ka dialogs ar Serbiju "ir viens no svarīgajiem jautājumiem".

Kosovas un Serbijas sarunu strupceļš turpinās jau vairākus mēnešus.

Jaunas vēlēšanas ir jāsarīko 45 dienu laikā, un paredzams, ka strupceļa situācija Eiropas Savienības (ES) atbalstītajās sarunas ieilgs. Visticamāk, arī septembra beigās plānotais samits tiks atcelts.

Pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām pagāja vairāki mēneši, līdz tika izveidota valdība.

Jaunā valdība, tiesa gan, varētu dot sarunām jaunu impulsu, atceļot Haradinaja noteikto100% muitas tarifu Serbijas precēm.

Haradinajs atteicies pakļauties spēcīgajam ES un ASV spiedienam un atcelt tarifu, kas, kā norāda Serbija, ir priekšnosacījums sarunu atsākšanai.

Serbija kontroli pār Kosovu zaudēja pēc NATO intervences 1999.gadā. Belgrada joprojām neatzīst 2008.gadā vienpusējā kārtā pasludināto Kosovas neatkarību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās