Pasaulē
2019. gada 30. jūlijs, 13:07

Krievijas vēstniecība aicina Igauniju ievērot nepilsoņu vēlēšanu tiesības

Jauns.lv / LETA

Krievijas vēstniecība Tallinā aicinājusi Igauniju ievērot savas valsts nepilsoņu vēlēšanu tiesības.

Krievijas diplomātiskā pārstāvniecība tādu aicinājumu publiskojusi, reaģējot uz Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Reinsalu pausto kritiku par 27.jūlijā Maskavā notikušās protesta akcijas dalībnieku aizturēšanu. Demonstrācijā Maskavā dalībnieki pieprasīja demokrātisku un godīgu vēlēšanu organizēšanu.

foto: Ekrānuzņēmums
Igaunijas nepilsoņi pie Krievijas vēstniecības Tallinā stāv rindā, lai piedalītos Krievijas vēlēšanās.

"Novērtējam Igaunijas ārlietu ministra interesi par mūsu valsts iekšpolitikas notikumiem, tostarp saistībā ar gaidāmajām Maskavas pilsētas domes vēlēšanām," vēstniecība publiskojusi paziņojumu sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Vēstniecības paziņojumā pausta cerība, ka Igaunija "tikpat vērīgi reaģēs uz daudzskaitlīgām starptautisku organizāciju rekomendācijām par 75 tūkstošu tā dēvēto nepilsoņu vēlēšanu tiesībām, jo īpaši uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja ziņojumā pēc martā notikušajām Rīgikogu [Igaunijas parlamenta] vēlēšanām pausto aicinājumu nodrošināt pilnīgas balsstiesības personām ar nenoteiktu valstisko piederību".

Protesti Maskavā 2019. gada 27. jūlijā - cilvēku tūkstoši iziet ielās, pieprasot godīgas vēlēšanas

gallery icon
94

Reinsalu paudis bažas par 27.jūlijā Maskavā notikušās protesta akcijas, kas nebija saskaņota ar varasiestādēm, dalībnieku aizturēšanu. Igaunijas ārlietu ministrs to nodēvēja par "neproporcionālu spēka pielietošanu pret miermīlīgiem demonstrantiem".

Sestdien Maskavas centrā notika demonstrācija, kurā sanākušie pauda atbalstu Maskavas pilsētas domes vēlēšanām, kas gaidāmas 8.septembrī, nereģistrētajiem kandidātiem. Pasākuma laikā tika aizturēti vairāk nekā tūkstoš cilvēku.

Pirmdien Maskavas tiesās saņemtas 203 lietas par administratīvajiem pārkāpumiem saistībā ar šo protesta akciju.