foto: AFP/Scanpix
30% iespēja, ka izdosies: "Lidojošais karavīrs" laidīsies pāri Lamanšam
Frenkijs Zapata uz sava izgudrojuma
2019. gada 21. jūlijs, 21:34

30% iespēja, ka izdosies: "Lidojošais karavīrs" laidīsies pāri Lamanšam

Jauns.lv

Franču ūdenssporta čempions, izgudrotājs Frenkijs Zapata (40) ar paša radīto lidojošo ierīci nākamajā ceturtdienā plāno pārlaisties pāri Lamanšam - jūras šaurumam, kas atdala Franciju no Lielbritānijas, ziņo "The Guardian".

Zapata izgudrojums pirmo reizi plašākai publikai tika demonstrēts Francijas galvaspilsētā Parīzē, Bastīlijas ieņemšanas dienas militārajā parādē.

Tagad izgudrotājs, kurš pats arī demonstrējis lidojošo platformu, apņēmies godināt kādu citu vēsturiski svarīgu notikumu - Lamanša šauruma šķērsošanas ar lidmašīnu 110.gadadienu.

foto: AFP/Scanpix
Frenkijs Zapata uz sava izgudrojuma

Zapata ir ieplānojis doties 20 minūšu ilgā lidojumā no Sangatī Francijā uz Angliju, šķērsojot šaurāko daļu - Padekalē jūras šaurumu. Lidojuma laikā būs svarīgi lidaparātu atkārtoti uzpildīt ar degvielu, jo tā darbības laiks ierasti ir 10 minūtes. Gaidāms, ka Zapata lidojot sasniegs 140 km/h lielu ātrumu.

"Tas būs sapņa piepildījums," franču medijam "Le Parisian" atzinis izgudrotājs. Bastīlijas ieņemšanas gadadienā priekšnesums bijis daudz vienkāršāks: "Tad es izmantoju aptuveni 3% no mašīnas iespējām. Tagad man vajadzēs izmantot 99%. Tas nepavisam nebūs vienkārši un es esmu izrēķinājis, ka pastāv 30% iespējamība, ka man izdosies."

Lidojumu apstiprinājušas civilās aviācijas iestādes, bet atzinumu nav devušas jūrniecības amatpersonas, kuras uzstāj, ka degvielas uzpildīšana kanāla vidū var apdraudēt tajā peldošos kuģus.

Zapata mainīgo laikapstākļu dēļ vēl nevar pateikt laiku, cikos lidojums tiks veikts. Tāpat viņš vēl nav līdz galam izdomājis, kā lidojuma laikā uzpildīt degvielu - nosēsties uz ūdenī gaidoša kuģa, vai tomēr uzpildīt to, esot gaisā. Kā atzīst lidotājs, otrais variants būtu vairāk piemērots, jo tad šis tiešām tiktu uzskatīts par īstu "lidojumu pāri Lamanšam".

Tēmas