foto: REUTERS/SCANPIX
Ziemeļkoreja brīdina par militāru reakciju uz iznīcinātājiem F-35A Dienvidkorejā
Iznīcinātāji F-35A ir starp pasaules modernākajām militārajām lidmašīnām.
Pasaulē
2019. gada 12. jūlijs, 08:40

Ziemeļkoreja brīdina par militāru reakciju uz iznīcinātājiem F-35A Dienvidkorejā

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka Dienvidkorejas plānotā jaunu ASV iznīcinātāju F-35A dislocēšana ir "ārkārtīgi bīstama darbība", kas liktu Ziemeļkorejai lietot "īpašu bruņojumu" to notriekšanai.

ASV sabiedrotā Dienvidkoreja martā saņēma pirmos divus iznīcinātājus F-35A, kas ir starp pasaules modernākajām militārajām lidmašīnām, saskaņā ar 2014.gadā parakstītu kontraktu septiņu miljardu ASV dolāru vērtībā.

Dienvidkoreja plāno līdz 2021.gada beigām dislocēt 40 šādus iznīcinātājus, bet apmēram ceturtā daļa no tiem būtu gatavi darbībai jau šogad.

Dienvidkorejas varas iestādes "labi zina, ka šo iznīcinātāju ievešana izrādīsies ārkārtīgi bīstama darbība, kas izraisīs mūsu reakciju," teikts vārdā nenosaukta Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas Amerikāņu pētījumu institūta zinātnieka paziņojumā, kuru pārraidīja valsts ziņu aģentūra KCNA.

"Mums (..) nav citas izvēles, kā izstrādāt un izmēģināt īpašu bruņojumu, lai pilnīgi iznīcinātu letālos ieročus, kas tiek pastiprināti Dienvidkorejā," teikts šajā paziņojumā.

Saskaņā ar šo paziņojumu jūlija vidū Dienvidkorejai no ASV tiks piegādāti divi iznīcinātāji F-35A. Aizsardzības ministrija Seulā atteicās komentēt, vai šī ziņa ir patiesa.

Starp abām Korejas pussalas valstīm tehniski pastāv karastāvoklis, jo Korejas karš no 1950. līdz 1953.gadam beidzās ar pamieru, nevis miera līgumu.

Saspīlējums starp tām pieauga maijā, kad Ziemeļkoreja izšāva maza darbības rādiusa raķetes pirmoreiz kopš 2017.gada novembra, kamēr tās sarunas ar ASV par denuklearizāciju ir nonākušas strupceļā.