foto: imago images / Metodi Popow
Merkele beidzot komentē savdabīgo trīci un kratīšanos, ko mediji fiksējuši jau reizes četras
2019. gada 10. jūlijs, 23:23

Merkele beidzot komentē savdabīgo trīci un kratīšanos, ko mediji fiksējuši jau reizes četras

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele trešo reizi trīs nedēļu laikā publiska pasākuma laikā redzēta trīcam, tomēr politiķe uzstāj, ka ir "ļoti spējīga" veikt savus amata pienākumus.

"Nav iemesla bažām," 64 gadus vecā Merkele teica kopīgā preses konferencē ar Somijas premjerministru Anti Rinni Berlīnē. Viņa pauda "pilnīgu pārliecību", ka ir "ļoti spējīga" darīt savu darbu. Merkele trešdien - salīdzinoši vēsā jūlija dienā - trīcēja, kad ar Rinni sveica bruņotos spēkus. Aculiecinieki stāstīja, ka kanclere trīcējusi ilgu laiku, kamēr skanēja abu valstu himnas, tomēr šoreiz trīcēšana nebija tik spēcīga, kā iepriekšējās divas reizes. Preses konferencē viņa paskaidroja, ka ir "apstrādes posmā" pēc līdzīga incidenta jūnija vidū pieņemšanā par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

Viņa pauda pārliecību, ka "kādu dienu tas pāries, bet vēl neesmu pie tā nonākusi". Detalizētāku izskaidrojumu, ko nozīmē "apstrādes posms", viņa nesniedza, vien noteica, ka "acīmredzami, ka tas nav vēl pabeigts, bet ir progress". Jūnijā Merkele par trīcēšanu vainoja ūdens trūkumu organismā ļoti karstā dienā, paziņojot, ka pēc trīs ūdens glāžu izdzeršanas jutusies labāk.

Tikai deviņas dienas vēlāk viņa atkal trīcēja, kad Berlīnē Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera rezidencē tika pieņemts jaunās tieslietu ministres Kristīnes Lambrehtas zvērests. Uz jautājumu, vai sabiedrībai ir tiesības zināt par kancleres veselības stāvokli, Merkeles atbilde bija piesardzīga, sakot, ka, viņasprāt, trešdien sniegtie paskaidrojumi un apliecinājums, ka jūtas labi, tiks pieņemts sabiedrībā.

Kopumā Merkele publiski trīcam ir redzēta četras reizes. Pirmā reize bija 2017.gadā Mehiko, kad pieņemšanā pie toreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto valstu himnu atskaņošanas laikā spēcīgi trīcēja Merkeles kājas. Ārsti bijuši piesardzīgi savās spekulācijās par Merkeles veselības stāvokli, kas ir uzskatāms par privātu jautājumu. Agrāk viņa ir uzteikta par fizisko izturību darbā, kurā jāstrādā garas stundas un daudz jāceļo. Vācijas augsta ranga politiķiem nav savu privāto ārstu. Pagaidām nav publiski zināms, vai Merkele pēdējo trīs nedēļu laikā ir apmeklējusi ārstu. Valdības preses sekretāra vietniece Ulrike Demmere atteicās atbildēt uz šo jautājumu, vien apliecināja, ka "kanclere jūtas labi".