foto: EPA/Scanpix
Lietavu izraisītu draudu dēļ Japānā liek evakuēties 800 000 cilvēku
Pasaulē
2019. gada 3. jūlijs, 10:59

Lietavu izraisītu draudu dēļ Japānā liek evakuēties 800 000 cilvēku

Jauns.lv / LETA

Japānā trešdien dots rīkojums nepilniem 800 000 cilvēku no Kjusju salas valsts dienvidos meklēt patvērumu evakuācijas centros un citās vietās, jo spēcīgas lietavas var izraisīt zemes noslīdējumus un nodarīt citus postījumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš piektdienas dažviet Kjusju salā nokrišņu daudzums sasniedzis pat 1000 milimetru, un meteorologi brīdina, ka līdz ceturtdienas pusdienai dažviet nolīs vēl līdz 350 milimetriem, vēsta Japānas nacionālā raidorganizācija NHK.

Rīkojumu par evakuāciju saņēmuši nepilni 600 000 iedzīvotāju Kagosumā un divās mazākās pilsētās tajā pašā prefektūrā, vēsta raidorganizācija.

Vēl 310 tūkstošiem salas iedzīvotāju ietikts meklēt patvērumu citur, vēsta ziņu aģentūra "Kyodo News".

Tokijā premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka iedzīvotājiem ir "jārīkojas, lai aizsargātu savu dzīvību, tostarp jāveic savlaicīga evakuācija". Viņš devis rīkojumu armijai sagatavoties glābšanas operācijai, ja tāda būtu nepieciešama.

Pērn jūlijā Abe izpelnījās kritiku par valdības lēno reakciju, kad lietavas izraisīja zemes noslīdējumus un plūdus, kuros gāja bojā vairāk nekā 200 cilvēku. Tā bija lielākā laikapstākļu izraisīta traģēdija Japānā pēdējo 36 gadu laikā.