foto: AFP/Scanpix
Trudo, tiekoties ar Zelenski, sola Kanādas atbalstu Ukrainai
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo (pa labi) tiekas ar Ukrainas jauno prezidentu Volodimiru Zelenski.
Pasaulē
2019. gada 3. jūlijs, 09:25

Trudo, tiekoties ar Zelenski, sola Kanādas atbalstu Ukrainai

Jauns.lv / LETA

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, otrdien tiekoties ar Ukrainas jauno prezidentu Volodimiru Zelenski, solīja Kanādas atbalstu Ukrainai.

"Pēc Krievijas agresijas un mēģinājumiem graut Ukrainas suverenitāti, tostarp nelikumīgi anektējot Krimu,  ir vēl svarīgāk, lai tādas valstis kā Kanāda būtu līdzās savam partnerim," pēc tikšanās Trudo sacīja kopīgā preses konferencē ar Zelenski, kurš ieradies Toronto uz konferenci, kas veltīta reformām Ukrainā.

"Krievijas rīcība apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī starptautiskās tiesības," uzsvēra Kanādas premjers.

Trudo arī pauda vilšanos, ka Krievijai pagājušajā nedēļā atjaunotas balsstiesības Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā, kas tai tika atņemtas 2014.gadā pēc Krimas aneksijas.

Balsstiesību atjaunošana notikusi par spīti tam, ka Krievija nav atbrīvojusi pagājušā gada novembrī Kerčas šaurumā sagūstītos Ukrainas kara jūrniekus un nav atdevusi Ukrainai sagrābtos karakuģus, norādīja Kanādas valdības vadītājs.

Viņš arī paziņoja, ka Ukraina tikusi iekļauta to valstu sarakstā, kurām atļauts pārdot Kanādā ražoto bruņojumu.

Trudo un Zelenskis apsprieduši arī abu valstu militāro sadarbību. Kopš 2015.gada Kanādas militārie speciālisti ir apmācījuši apmēram 11 000 Ukrainas karavīru.

Savukārt Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlenda otrdien paziņoja, ka Kanāda piešķīrusi vēl apmēram 40 miljonu eiro vērtu summu, lai atbalstītu reformas Ukrainā, tostarp šīs valsts policijā. Kopš 2014.gada Kanāda piešķīrusi palīdzību Ukrainai aptuveni 700 miljonu eiro vērtībā.

Frīlenda arī nosodīja Krievijas pasu izsniegšanu okupēto teritoriju iedzīvotājiem Austrumukrainā un sacīja, ka ar šīm pasēm netiks atļauts iebraukt Kanādā.

"Mēs aicinām partnerus rīkoties līdzīgi," viņa piebilda.

Ukrainas reformu jautājumiem veltītā konference Toronto turpināsies līdz ceturtdienai. Tajā piedalās pārstāvji no 30 valstīm, Eiropas Savienības, NATO, Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas.

Zelenskis ir Ukrainas prezidents kopš maija.