Pasaulē
2015. gada 30. decembris, 23:35

Turcijā aiztur divus džihādistus par Jaungada uzbrukumu Ankarā plānošanu

Jauns.lv

Turcijas policija trešdien aizturējusi divus, iespējams, džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pārstāvjus, kas tiek apsūdzēti par pašnāvnieku spridzināšanas plānošanu Jaunā gada sagaidīšanas svinībās Ankarā.

Aizturēšana notikusi laikā, kad Eiropas valstīs valda liels satraukums par iespējamiem uzbrukumiem Jaungada naktī. Beļģija ir aizturējusi divus, iespējams islāmistus, bet Krievija ir nolēmusi slēgt Sarkano laukumu Maskavā.

Turcijas amatpersonas paziņoja, ka divi vīrieši, kas, kā tiek vēstīts, abi ir Turcijas pilsoņi, plānoja uzbrukt Ankaras centrā, kurā 31.decembra vakarā gaidāms liels cilvēku pieplūdums.

"Viņi tiek turēti aizdomās par saistību ar "Islāma valsti" un plānoja uzbrukumu Jaungadā Ankarā," sacīja Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcijā augsts trauksmes līmenis ir kopš 10.oktobra, kad divi pašnāvnieki uzspridzinājās demonstrācijas mieram dalībnieku pūlī Ankarā. Uzbrukumā, kura upuru skaits bija lielākais mūsdienu Turcijas vēsturē, gāja bojā 103 cilvēki.

Privātais televīzijas kanāls NTV vēstīja, ka pretterorisma policija ir aizturējusi abus vīriešus Mamakas rajonā Ankaras pievārtē.

Ziņu aģentūra "Anadolu", atsaucoties uz prokuratūru, vēstīja, ka aizturētie bija plānojuši uzbrukumus divās vietās galvaspilsētas galvenajā - Kizilaja (Sarkanā Krusta) laukumā - pie liela iepirkšanās centra un uz ielas, kur atrodas daudz krodziņu.

Ankaras gubernatora birojs paziņoja, ka aizturētie jau veikuši potenciālo mērķu novērošanu.

Policija konfiscējusi vienu sprāgstvielu vesti, vienu bumbas mehānismu un vienu mugursomu ar bumbas izgatavošanai nepieciešamajiem materiāliem, paziņoja Ankaras gubernatora birojs.

Par oktobra uzbrukumu Ankarā tiek vainoti džihādisti no "Islāma valsts". Grupējums tiek vainots par diviem vasarā notikušiem uzbrukumiem pārsvarā kurdu apdzīvotajos valsts dienvidaustrumos.

Pēdējo mēnešu laikā Turcijas varas iestādes ir īstenojušas plašu kampaņu pret "Islāma valsts" šūniņām. Ir aizturēti vairāki iespējamie teroristi.

"Turcija ir teroristu mērķis, jo tā atrodas uz frontes līnijas cīņā pret "Islāma valsti"," paziņoja kāda anonīma Turcijas amatpersona.

Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā Jaungada naktī par drošību gādāt norīkoti 15 tūkstoši policistu. Arī daudzas Eiropas valstis ir pastiprinājušas drošības pasākumus un pirms svinībām veikušas vairāku personu aizturēšanu.

BNS