foto: AFP/Scanpix
Indija izveido jaunu ministriju ūdens krīzes risināšanai
Indijā akūti trūkst ūdens.
Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 23:47

Indija izveido jaunu ministriju ūdens krīzes risināšanai

Jauns.lv / LETA

Indijas valdība izveidojusi jaunu ministriju, lai risinātu akūto ūdens trūkumu valstī.

Indijas prezidents Rams Nats Kovinds norādīja, ka tradicionālās ūdens saglabāšanas prakses vairs nedarbojas, jo tiek piepildīti dīķi un ezeri, lai būvētu mājas, un globālā sasilšana, visticamāk, vēl vairāk saasinās šo krīzi.

"Mums jāsaglabā ūdens mūsu bērniem un nākamajām paaudzēm. Jaunas Ūdens ministrijas radīšana ir izšķirošs solis šajā virzienā," parlamentam sacīja Kovinds.

Ministrija tika izveidota pagājušā mēneša beigās drīz pēc tam, kad premjerministra Narendras Modi pārstāvētā labējā Tautas partijas (BJP) guva otro pārliecinošo uzvaru Indijas parlamenta vēlēšanās.

Indijas dienvidos Tamilnādas štatā miljoniem cilvēku spiesti paļauties uz automašīnām ar ūdens cisternām, jo ezeru izžūšanas un gruntsūdeņu iztukšošanās dēļ mājās un viesnīcās nav pieejams ūdens.

Štata lauku attīstības ministrs S.P.Velumani trešdien paziņoja, ka musonu lietus apmērs pērn bijis par 62% mazāks nekā 2017.gadā un tam sekoja sausums.

Ūdens trūkst arī Tamilnādas štata galvaspilsētā Čenajā, kas ir sestā lielākā pilsēta Indijā, tajā dzīvo ap desmit miljoniem cilvēku.

Meteorologi prognozē, ka musona sezona arī šogad būs trūcīga, kas nozīmē problēmas lauksaimniecības sektorā, kas ir galvenais iztikas avots 58% Indijas iedzīvotāju.

Valdības ziņojumā, kas tika publicēts pērn, teikts, ka Indija piedzīvojusi lielāko ūdens krīzi tās vēsturē. Aptuveni 600 miljonu cilvēku cietuši no izteikta ūdens trūkuma un aptuveni 200 000 ik gadu nomirst, jo viņiem nav pienācīgas piekļuves tīram dzeramajam ūdenim.

"Tiek prognozēts, ka līdz 2030.gadam valsts pieprasījums pēc ūdens divreiz pārsniegs pieejamās piegādes, kas nozīmēs nopietnu ūdens trūkumu simtiem miljoniem cilvēku un galu galā novedīs pie valsts iekšzemes kopprodukta sarukšanas par 6%," teikts ziņojumā.

Gaidāms, ka līdz 2020.gadam ūdens izbeigsies 21 lielai pilsētai Indijā, kas ietekmēs 100 miljonus cilvēku, norādījušas amatpersonas.