foto: AFP/Scanpix
Irākā piespriests nāvessods visiem 11 aizturētajiem Francijas džihādistiem
Irākas likumos par pievienošanos "teroristu grupējumam" visiem paredzēts nāvessods, arī tiem, kas nav ņēmuši rokās ieročus.
Pasaulē
2019. gada 3. jūnijs, 23:25

Irākā piespriests nāvessods visiem 11 aizturētajiem Francijas džihādistiem

Jauns.lv / LETA

Tiesa Bagdādē pirmdien par dalību džihādistu grupējumā "Islāma valsts" piesprieda nāvessodu vēl diviem Francijas pilsoņiem, kas nozīmē, ka visiem 11 no Sīrijas Irākai izdotajiem Francijas pilsoņiem draud karātavas.

32 gadus vecais Bilels Kabauī un 41 gadu vecais Murāds Delomms pievienojas deviņiem citiem Francijas pilsoņiem un vienam Tunisijas pilsonim, kam jau pagājušajā nedēļā tika piespriests nāvessods. 30 dienu laikā notiesātajiem ir iespēja pārsūdzēt spriedumu.

Kopš 2018.gada sākuma Irākā aizdomās par piederību "Islāma valstij" notiesāti vairāk nekā 500 ārvalstnieku.

Daudziem no viņiem tiesas Irākā piespriedušas mūža ieslodzījumu, bet citiem - nāvessodu, lai gan tas nevienam no notiesātajiem pagaidām nav izpildīts.

Irākas likumos par pievienošanos "teroristu grupējumam" visiem paredzēts nāvessods, arī tiem, kas nav ņēmuši rokās ieročus.

Prominentu Francijas juristu grupa pirmdien paziņoja, ka Francijas džihādistu sodīšana ar nāvi būtu negods valstij.

Radiostacijas "Franceinfo" mājaslapā publicētajā atklātajā vēstulē, ko parakstījuši daudzi Francijā labi pazīstami juristi, teikts, ka nāvessoda izpilde atstātu "neizdzēšanu traipu" Francijas prezidenta Emanuela Makrona mandātam, jo pieļautu "legālu slepkavību, ko aizliegusi lielākā daļa pasaules valstu".

Ņujorkā bāzētā starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) nosodījusi Franciju, jo tā par terorismu aizdomās turēto Francijas pilsoņu lietu izskatīšanu "nodevusi ārpakalpojumā" Irākai.

HRW arī apsūdzēja Irākas izmeklētājus par "dažādu spīdzināšanas tehniku izmantojumu", paziņojot, ka pēc nopratināšanas daudziem aizturētajiem uz ķermeņa palikušas spīdzināšanas pēdas.

Francija uzstāj, ka Irākā un Sīrijā sagūstītie valsts pilsoņi būtu tiesājami vietējās tiesās, vienlaikus paužot iebildumus pret nāvessodu.

Francijas valdības preses pārstāve Sibeta Ndiaje svētdien atkārtoti uzsvēra, ka amatpersonas visaugstākajā līmenī iesaistās lietās, kas pret Francijas pilsoņiem tiek izskatītas Irākas tiesās.

"Tiklīdz mūsu pilsoņiem visā pasaulē pēc notiesāšanas draud nāvessods, mēs iesaistāmies visaugstākajā līmenī," viņa svētdien sacīja televīzijas kanālam "Europe 1", uzstājot, ka Francijas pozīcija šajā jautājumā ir nemainīga.