foto: PA Wire/PA Images/Scanpix
Lielbritānijā pirmo reizi vēlētāji atsauc deputātu
Fiona Onasanja par melošanu likumsargiem zaudēja vēlētāju uzticību.
Pasaulē
2019. gada 13. maijs, 05:05

Lielbritānijā pirmo reizi vēlētāji atsauc deputātu

Jauns.lv / LETA

Pirmo reizi Lielbritānijas vēsturē parlamenta deputāte zaudējusi mandātu pēc vēlētāju prasības. Fionu Onasanju janvārī notiesāja uz trim mēnešiem cietumā par nepatiesu liecību došanu lietā par braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Viņu izslēdza no Leiboristu partijas, tomēr Onasanja turpināja būt par neatkarīgo deputāti Pārstāvju palātā no Pīterboro apgabala. Ar to nebija mierā vēlētāji, kas savāca 19 261 parakstu viņas atsaukšanai – 27,6% apgabala balsstiesīgo.
Atsaukšanai nepieciešami 10% vēlētāju parakstu, kas jāsavāc sešu nedēļu laikā. Likums, kas paredz šādu iespēju, ir jauns. To pieņēma tikai 2015. gadā pēc toreizējā premjera Deivida Kemerona ierosmes.

Onasanju ievēlēja 2017. gada jūnijā, viņa ar 607 balsu pārsvaru uzvarēja konservatīvo konkurentu Stjuartu Džeksonu, kurš 12 gadus bija pārstāvējis Pīterboro.

Tā pašā gada jūlijā kameras fiksēja deputātes auto braucam ar 66 kilometriem stundā vietā, kur atļautais ātrums ir līdz 50 kilometriem. Onasanja apgalvoja, ka pie stūres bijis kāds cits, un par melošanu nokļuva aiz restēm. Pēc mēneša viņu atbrīvoja, cietumsodu aizstājot ar policijas uzraudzību un pienākumu naktīs būt mājās.

Deputātu atsaukšana Lielbritānijā iespējama, ja parlamentārietis atzīts par vainīgu noziegumā un notiesāts ar cietumsodu vai mājas arestu. Tomēr atlaistajam deputātam ir tiesības piedalīties pārvēlēšanā.

Pirmo reizi šādai petīcijai parakstus vāca pērn jūlijā pret Jenu Peisliju, kurš savā deklarācijā nenorādīja, ka Šrilankas valdība apmaksājusi divus viņa braucienus uz šo valsti. Vēlētāji tomēr to neuzskatīja par atlaišanas vērtu pārkāpumu.