Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Atkritumu tonnas un cilvēku līķi: pasaules augstākais kalns Everests slīkst drazu jūrā
foto: AFP/Scanpix
Bāzes nometne Everestā.
Pasaulē

Atkritumu tonnas un cilvēku līķi: pasaules augstākais kalns Everests slīkst drazu jūrā

Jauns.lv

Ceļš līdz pasaules augstākā kalna virsotnei pārvērties par atkritumu “jūru”, kur skatam paveras ne tikai kalnu kāpēju atstātās drazas, bet arī virsotni nesasniegušo kāpēju mirstīgās atliekas, vēsta CNN.

Atkritumu tonnas un cilvēku līķi: pasaules augstāk...

Milzīgais cilvēku skaits, kuri vēlas izmēģināt spēkus, lai uzkāptu pasaules augstākajā kalnā, situāciju padara tikai sliktāku. Taču, lai risinātu problēmu, iesaistījusies brīvprātīgo komanda, kas sola kalna takas satīrīt pēc iespējas ātrāk. 

No kalna jau aizvākti tonnām atkritumu, kas salīdzināmi ar divu pieaugušu nīlzirgu svaru. Tīrīšanas darbus veic 14 cilvēku komanda, kuras uzdevumus ir 45 dienu laikā no kalna aizvākt ap 10 tonnu atkritumu. 

foto: AFP/Scanpix
Bāzes nometne Everestā.
Bāzes nometne Everestā.

Jau starp savāktajiem atkritumiem ir gan plastmasas pudeles un metāla kārbas, gan izmests kalnos kāpšanas ekipējums. Brīvprātīgo darbam palīdz arī helikopters, kas izved atkritumus, un komanda ir nolēmusi pacelties augstāk, lai savāktu arī tālāk kalnā esošās apmetnes. 

Tīrīšanas dabu laikā aptuveni 8848 metru augstumā atrasti arī četru cilvēku līķi. “Mūsu komanda ir sasniegusi Everesta bāzes nometni, lai sāktu tīrīšanu arī šeit. Visas nepieciešamās lietas – pārtika, ūdens, patvērums brīvprātīgajiem, jau ir nogādāts nometnē,” žurnālistiem sacīja Nepālas tūrisma departamenta ģenerāldirektors Dandu Rejs Džimiers. 

Nepālas valdība un vietējās kopienas jau izsenis cīnījušās ar atkritumiem kalnā, bet katru gadu drazu daudzums tikai pieaug, pieaugot to interesentu skaitam, kuri vēlas sasniegt maksimāli augstāku punktu Everestā. Pērn vien virsotnē jau pabijuši vairāk nekā 600 kalnā kāpēju. Turklāt to fiziskā sagatavotība kļūst vājāka, bet aprīkojums arvien dārgāks. 

Kūstošie ledāji kalnā kāpēju atstātos atkritumus ieskalo kalnu strautos un nes lejup. Pat kalnā kāpēju radītais fekālais piesārņojums nometnēs ir tik liels, ka tā pārstrādei uzstādīta īpaša biogāzes ražotne. 

85 gadus vecu nepalieti atrod mirušu ceļā uz Everesta virsotni

85 gadus vecs vīrietis no Nepālas sestdien nomira, mēģinot uzkāpt Everestā, lai atgūtu pasaules augstākās virsotnes vecākā iekarotāja titulu, paziņoja ...