foto: Shutterstock
Lietuvā bez tiesas lēmuma varēs pārtraukt šaubīgu TV programmu translāciju
Lietuvas Seims pilnvaro Radio un televīzijas komisiju bez tiesas lēmuma apturēt televīzijas programmu translāciju.
2019. gada 26. aprīlis, 18:29

Lietuvā bez tiesas lēmuma varēs pārtraukt šaubīgu TV programmu translāciju

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Seims devis Radio un televīzijas komisijai (LRTK) pilnvaras bez tiesas lēmuma uz laiku apturēt televīzijas programmu translāciju, ja tā rada nopietnu apdraudējumu nacionālajai drošībai.

Šādus grozījumus Likumā par sabiedrības informēšanu piektdien atbalstīja 78 Seima deputāti. Vēl 12 parlamenta locekļi no balsošanas atturējās.

Grozījumi pieņemti, ieviešot Lietuvas tiesību sistēmā Eiropas Savienības (es) Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas normas, un stāsies spēkā, kad tos būs parakstījusi prezidente Daļa Grībauskaite.

Tie ļaus komisijai bez tiesas lēmuma steidzami uz laiku līdz 72 stundām apturēt televīzijas programmu translāciju no valstīm, kas nepieder pie Es un Eiropas Ekonomikas zonas, ja šajās programmās izplatītā informācija rada nopietnu apdraudējumu sabiedrības drošībai, tai skaitā nacionālās drošības un aizsardzības garantēšanai.

Likums arī paredz iespēju apturēt televīzijas programmas, kas tiek translētas no ES un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Piemērojot steidzamības mehānismu, komisijai būs pienākums pēc iespējas drīz paziņot par šo savu lēmumu Eiropas Komisijai un tās ES un Eiropas Ekonomikas zonas valsts atbildīgajai institūcijai, pie kuras jurisdikcijas pieder attiecīgais televīzijas kanāls, minot iemeslus, kādēļ LRTK uzskata, ka gadījums ir steidzams.

Pirms translācijas apturēšanas komisijai būs jāsaņem no iestādes, kas atbild par nacionālo drošību, vai citas atbildīgās institūcijas, ziņojums vai atzinums, ka attiecīgais pārkāpums rada lielu un nopietnu apdraudējumu sabiedrības drošībai.

Jaunajā likuma redakcijā nav ietverts ierosinājums mainīt pantu, kas ietver publiskošanai neatļautās informācijas sarakstu. Sākotnēji tika ierosināts neļaut izplatīt tādu informāciju, kurā tiktu mēģināts izkropļot Lietuvas vēsturisko atmiņu, radīt neuzticēšanos un neapmierinātību ar Lietuvas valsti un tās institūcijām, demokrātisko iekārtu, valsts aizsardzību utt. Šo ierosinājumu kā iespējamu apdraudējumu vārda brīvībai kritizējuši ne tikai eksperti, bet arī Seima juristi, Sabiedrības informēšanas ētikas komisija un prezidente.