foto: Caro / Scanpix
Eiropa gatavojas celt muitu ASV precēm
Traktors "John Deere" Vācijas druvā. Amerikāņu lauku spēkrati ir viens no aizokeāna ražojumiem, ko var skart tirdzniecības kari.
2019. gada 29. aprīlis, 06:02

Eiropa gatavojas celt muitu ASV precēm

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienība apsver iespēju piemērot paaugstinātas muitas tarifus ASV precēm.

Tā būs atbilde par, iespējams, neatļauto atbalstu, ko ASV valdība sniegusi lidmašīnu ražotājam Boeing. Briseles izstrādātajā sarakstā iekļautas lidmašīnas, traktori, saldētas zivis, augļi, kečups un citas preces 17,8 miljardu eiro vērtībā.

Eiropas Komisija to nodevusi apspriešanai, tās preses sekretārs Daniels Rosiaro paudis: “Mūsu iepriekšējie aprēķini liecina, ka zaudējumi, ko radījis ASV valdības atbalsts kompānijai Boeing, sasniedz ap 12 miljardiem dolāru  (10,67 miljardi eiro). Bet šis lēmums ir jāpieņem Pasaules Tirdzniecības organizācijas arbitram.”

Tiesa, nav bez vainas arī mūsu bloks – Pasaules Tirdzniecības organizācija izskata ASV sūdzību par neatļautu Eiropas atbalstu kompānijai Airbus. Vašingtona vēlas aplikt Eiropas importu ar nodevām par aptuveni 9,8 miljardiem eiro.

Viens no ASV prezidenta Donalda Trampa pirmajiem darbiem amatā bija atcelt plānu par brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību, kas bija tuvu parakstīšanai.