foto: Instagram (elmundo_es)
Aušvicas nāves nometnes apmeklētājus lūdz "nemācīties staigāt" vietā, kur mokošā nāvē mira simtiem tūkstoši
2019. gada 22. marts, 21:07

Aušvicas nāves nometnes apmeklētājus lūdz "nemācīties staigāt" vietā, kur mokošā nāvē mira simtiem tūkstoši

Jauns.lv

Ar lūgumu respektēt mirušo piemiņu sociālajā vietnē "Twitter" nākuši klajā Aušvicas koncentrācijas nometnes memoriāla pārstāvji. Lai gan fotografēšana sāpju pārpilnajā piemiņas vietā aizliegta netiks, apmeklētājus lūdz neuzņemt bildes, balansējot uz sliedēm, kuras nāvē nosūtīja vairāk kā miljons cilvēku.

"Kad ierodies Aušvicas muzejā atceries, ka atrodies vietā, kur tika nogalināti vairāk kā miljons cilvēku. Cieni viņu piemiņu. Ir labākas vietas, kur mācīties staigāt vai balansēt. Šī vieta simbolizē simtiem tūkstošu nāvē novestu cilvēku deportācijas," vēsta ieraksts.

Ziņojums tālāk ticis izplatīts jau vairāk kā 22 tūkstošus reižu, turklāt daudzi cilvēki neslēpj sašutumu, ka nāves nometnes apmeklētāji uzdrīkstējušies fotogrāfijās šādi pozēt.

"Šis ieraksts ir ļoti svarīgs, jo fotogrāfiju uzņemšanas paradumi ir izgājuši ārpus kontroles. Par ko mēs esam kļuvuši? Kāpēc vispār ir jādodas uz Aušvicu, ja ir vēlme uzvesties kā atrakciju parkā?," viedokli pauž Frančeska. 

"Ir liela atšķirība starp Aušvicas koncentrācijas nometnes fotografēšanu un sevis fotografēšanu Aušvicā," atklāj Marija.

Lai sniegtu priekšstatu, kā fotogrāfijās atainot vēstures notikumus ar cieņu un līdzjūtību, muzejs iesaka ieskatīties viņu administrētajā "Instagram" kontā.

Aušvicas koncentrācijas nometne (saukta arī par "nāves nometni") bija lielākais koncentrācijas nometņu tīkls Vācijas okupētās Polijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā. Nogalināto skaits, lai gan precīzi nav zināms, tiek lēsts virs 1 miljona. Nogalināto vidū lielākoties bija ebreji, tomēr starp tiem bija arī romi un pastāvošā režīma pretinieki. 1947. gadā koncentrācijas nometnes paliekās tika izveidots memoriālais muzejs.