foto: REUTERS/SCANPIX
EP kritizē dalībvalstu lēmumu nepieņemt naudas atmazgātāju melno sarakstu
Eiropas Parlamenta deputāti piedalās balsojumā.
Pasaulē
2019. gada 14. marts, 16:07

EP kritizē dalībvalstu lēmumu nepieņemt naudas atmazgātāju melno sarakstu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien pauda bažas, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir izgāzušas Eiropas Komisijas (EK) ieceri papildināt ES melno sarakstu, kurā iekļautās valstis ir pielaidīgas pret naudas atmazgāšanu, informēja EP.

Rezolūcija tika apstiprināta ar pārliecinošu balsu vairākumu, deputātiem paceļot rokas. EP rezolūcija apstiprināta nedēļu pēc tam, kad dalībvalstis atteicās atjauninātajā sarakstā iekļaut 23 valstis. Papildinājumu bija ierosinājusi EK, ņemot vērā trūkumus šo valstu likumos cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Rezolūcijā slavēts EK darbs pie saraksta atjaunināšanas, ņemot vērā EP un ES Padomes iepriekš apstiprinātos "stingros kritērijus".

Deputāti atzina, ka sarakstā iekļauto valstu veikta lobēšana un diplomātiska spiediena izdarīšana bija un būs daļa no procedūras. Vienlaikus viņi uzsvēra, ka šādai spiediena izdarīšanai nevajadzētu apdraudēt ES institūciju spēju efektīvi apkarot ar ES saistītu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu.

Deputāti pauda viedokli, ka pārbaudei un lēmumu pieņemšanai būtu jānotiek, pamatojoties tikai uz kopīgi apstiprināto metodiku.

Rezolūcija īpašu uzmanību pievērš Krievijai, kura nebija iekļauta EK priekšlikumā. Deputāti norādījuši, ka vairākas EP komitejas paudušas bažas par nepietiekami stingrajiem šīs valsts likumiem cīņai ar naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

EK ierosinājusi naudas atmazgāšanas "melnajā sarakstā" iekļaut 23 valstis, tajā jau esošajām Afganistānai, Etiopijai, Irānai, Irākai, Ziemeļkorejai, Pakistānai, Šrilankai, Sīrijai, Trinidadai un Tobago, Tunisijai un Jemenai pievienojot arī ASV Samoa, Bahamu Salas, Botsvānu, Ganu, Guamu, Lībiju, Nigēriju, Panamu, Puertoriko, Samoa, Saūda Arābiju un ASV Virdžīnu Salas.

Valsts iekļaušana augsta riska trešo valstu sarakstā nenozīmē ekonomisku vai diplomātisku sankciju piemērošanu, bet gan to, ka bankām, kazino vai nekustamā īpašuma aģentūrām ir jāpiemēro stingrāki uzticamības pārbaudes pasākumi attiecībā uz darījumiem, kuros ir iesaistītas šādas valstis.

Dalībvalstis apgalvo, ka saraksta papildināšanas procedūra nebija pietiekami skaidra un būtu draudējusi ar tiesvedību. Vienlaikus izskanējušas bažas, ka atsevišķas ES valstis tikušas pakļautas spēcīgai lobēšanai, īpaši no ASV un Saūda Arābijas puses.