foto: AFP/Scanpix
"Mēs kopā iziesim ielās!" - Gvaido aicina venecuēliešus un starptautisko sabiedrību piedalīties protestā
Pasaulē
2019. gada 2. februāris, 19:27

"Mēs kopā iziesim ielās!" - Gvaido aicina venecuēliešus un starptautisko sabiedrību piedalīties protestā

LETA

Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces spīkers Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju, aicinājis cilvēkus sestdien valstī un ārzemēs piedalīties protestā pret prezidentu Nikolasu Maduro.

"Ar starptautiskās sabiedrības atbalstu mēs kopā iziesim ielās," tviterī raksta Gvaido.

Sestdienas protests paredzēts, lai piespiestu Maduro sarīkot jaunas vēlēšanas.

Sagaidāms, ka sestdien demonstrācijas notiks arī ASV, Spānijā, Peru, Meksikā un Argentīnā, kur dzīvo liels skaits venecuēliešu. Spānijā, kur dzīvo aptuveni 400 000 venecuēliešu, demonstrācijas plānotas vairāk nekā desmit pilsētās.

Gvaido pavēstīja, ka sestdienas protests būs "liela un starptautiska demonstrācija ultimāta atbalstam", ko izteikušas Lielbritānija, Francija, Portugāle, Spānija un Nīderlande, kuras paziņojušas, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja Maduro līdz 3.februārim neizsludinās jaunas vēlēšanas.

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atzina opozīcijas līderi Gvaido par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu, un daudzas Eiropas valstis sliecas rīkoties tāpat.

Huans Gvaido 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju un vēl šonedēļ aicināja tautu uz protestiem, lai pārliecinātu armiju vērsties pret Maduro un piespiestu viņu sarīkot jaunas vēlēšanas.

Maduro tomēr negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Iedzīvotāji Venecuēlā pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos

Desmitiem tūkstoši venecuēliešu trešdien izgājuši ielās, lai pieprasītu prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos un varas nodošanu opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Kā ziņots ...

gallery icon
23