foto: AFP/Scanpix
Armēnijas protestu līderis Pašinjans izvirzīts premjerministra amatam
43 gadus vecais bijušais žurnālists Nikols Pašinjans ir solījis izskaust korupciju un cīnīties pret nabadzību.
Pasaulē
2019. gada 14. janvāris, 17:32

Armēnijas protestu līderis Pašinjans izvirzīts premjerministra amatam

Jauns.lv / LETA

Armēnijas prezidents Armens Sarkisjans izvirzījis bijušo protestu kustības līderi Nikolu Pašinjanu premjerministra amatam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašinjana vadītā alianse "Mans solis" pārliecinoši uzvarēja decembrī notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, kurās izcīnīja 70,43% balsu.

No pārējām partijām parlamentā iekļuva tikai tās, kas atbalstīja Pašinjana vadītos protestus.

Starptautiskie novērotāji vēlēšanas atzina par demokrātiskām, un prezidents parlamenta pirmajā sēdē atzina, ka vēlēšanas "nodrošinājušas šim parlamentam augstu leģitimitāti".

"Galvenās politiskās pārmaiņas, kas tika gaidītas Armēnijā, jau ir notikušas - vara ir atdota tautai un nodibināta demokrātija," tiekoties ar prezidentu uzvēra Pašinjans, piebilstot, ka tagad uzdevums ir stiprināt šo demokrātiju.

43 gadus vecais bijušais žurnālists ir solījis izskaust korupciju un cīnīties pret nabadzību.

Pērnā gada maijā Pašinjans jau uz laiku kļuva par premjeru, kad pēc nedēļām ilgiem pret valdību vērstiem protestiem amatu zaudēja ilggadējais Armēnijas līderis Seržs Sargsjans.

Taču Pašinjana centienus īstenot reformas bloķēja Sargsjana vadītās līdzšinējās valdošās partijas pretestība, jo tā parlamentā joprojām saglabāja vairākumu.

Pēc ilgstošas politiskās manevrēšanas un jauniem ielu protestiem iepriekšējais parlamenta sasaukums novembrī tika atlaists un tika izsludinātas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Republikāņu partija, kas līdz šim atradās pie varas, vēlēšanās nespēja pārvarēt 5% barjeru, kas nepieciešama iekļūšanai parlamentā.

Uz pieciem mēnešiem ieņemot premjerministra amatu pagājušajā gadā, Pašinjans centās līdzsvarot arī Armēnijas ārpolitiku. Viņš apliecināja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka Armēnija paliks Maskavas sabiedrotā, bet vienlaikus centās arī uzlabot attiecības ar Rietumu līderiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas