foto: Pexels.com
Lietuvā veidos vienotu mediju informācijas sistēmu
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2018. gada 11. decembris, 09:39

Lietuvā veidos vienotu mediju informācijas sistēmu

Jauns.lv / LETA

Lietuvā tiks veidota mediju informācijas sistēma, kuras uzdevums būs stiprināt plašsaziņas līdzekļu darbības caurskatāmību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Publiskās informācijas gatavotāju un izplatītāju informācijas sistēma (VIRSIS) saskaņā ar provizoriskām aplēsēm izmaksās aptuveni 420 000 eiro un varētu sākt darboties nākamā gada nogalē vai 2020.gada sākumā.

Tajā būs apkopotas ziņas par visiem Lietuvas publiskās informācijas gatavotājiem un izplatītājiem, to vadītājiem, akcionāriem, izdevumu metieniem, ieņēmumiem, tai skaitā ieņēmumiem no politiskās reklāmas, saņemto atbalstu, pārkāpumiem un gada maksājumiem par apraidi un retranslāciju.

Šobrīd tādi dati Lietuvā nav sistematizēti, bet informāciju par saņemto atbalstu vai ieņēmumiem no politiskās reklāmas medijiem vispār nav pienākuma sniegt.

"Vajadzība pēc tādas sistēmas Lietuvā jūtama jau gandrīz divdesmit gadus. Jau 2000.gadā tika runāts, ka nepieciešams kopējs mediju reģistrs, bet iespējas parādījušās tikai pēdējā laikā," ziņu aģentūrai BNS sacījis Kultūras ministrijas Sabiedrības informēšanas un autortiesību politikas nodaļas vadītājs Deivids Velks.

Pēc viņa teiktā, sistēmā būs atrodami dati ne tikai par pašreizējiem medijiem, bet arī arhīvu informācija.

Projektu paredzēts finansēt no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem, bet turpmākajai sistēmas uzturēšanai ik gadu no valsts budžeta būs vajadzīgi aptuveni 35 000 eiro.

Kā aģentūrai pastāstījis Lietuvas Reģistru centra preses sekretārs Mindaugs Samkus, centrs pirks sistēmas izstrādes un ieviešanas pakalpojumus un gādās par tās uzturēšanu, bet sistēmu pārvaldīs Kultūras ministrija.

Velks savukārt norādījis, ka paredzēts gādāt, lai šī sistēma plašsaziņas līdzekļiem neradītu pārliecīgu administratīvo nastu, tādēļ pašiem medijiem būs jāsniedz tikai neliela daļa no visa informācijas kopuma, bet pārējās ziņas tiks ņemtas no dažādiem valsts reģistriem.

Konkursu par sistēmas izveidi paredzēts izsludināt nākamā gada sākumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās