foto: Instagram
Ukrainā uzsprāgusi armijas munīcijas noliktava; evakuēti pilsētiņas iedzīvotāji
Aculiecinieka fotogrāfija sprādzienu laikā.
2018. gada 9. oktobris, 08:41

Ukrainā uzsprāgusi armijas munīcijas noliktava; evakuēti pilsētiņas iedzīvotāji

Jauns.lv / LETA

Naktī uz otrdienu Ukrainas ziemeļu Čerņigovas apgabalā aizdegušās armijas munīcijas noliktavas un sākusi sprāgt munīcija, kā rezultātā evakuēti vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

Par cietušajiem un bojāgājušajiem netiek ziņots, taču pie mediķiem sliktas pašsajūtas dēļ pēc dūmu saelpošanās vērsušies 63 cilvēki.

Sakarā ar incidentu ierobežota pārvietošanās visā apgabalā un gar valsts robežu ar Baltkrieviju un Krieviju, kā arī slēgta gaisa telpa 30 kilometru rādiusā ap notikuma vietu. Tāpat šajā zonā apturēta auto un vilcienu satiksme.

Informācija par arsenāla aizdegšanos pie Ičņas pilsētas saņemta ap plkst.3.30 pēc vietējā laika.

foto: Instagram
Aculiecinieka fotogrāfija sprādzienu laikā.

Ičņas iedzīvotāji ziņo, ka kopš nakts vidus dzirdami spēcīgi sprādzieni no armijas noliktavu puses, dreb māju logu stikli un birst apmetums.

Notikuma vietā ieradies Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans, savukārt prezidents Petro Porošenko sasaucis drošības iestāžu vadītāju sanāksmi.

Ap degošo arsenālu noteikta 16 kilometru evakuācijas zona un tiek evakuētas 38 apdzīvotās vietas ar teju 20 000 iedzīvotāju. Čerņigovas apgabalā izveidoti 18 evakuācijas pieņemšanas punkti.

Degošā 6.arsenāla platība ir 682 hektāri, no kuras tehniskā teritorija ir 402 hektāri, bet tajā tiek glabāti aptuveni 88 000 tonnu munīcijas. Aizdegušās piecas munīcijas noliktavas un ugunsgrēks apņēmis 10% arsenāla tehniskās teritorijas.

Ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti 500 cilvēki un 110 tehnikas vienības.

Kā paziņojis Ģenerālštāba preses dienests, plkst.9 sprādzienu intensitāte arsenālā ievērojami samazinājusies, bet plkst.7 sprādzienu intensitāte bija divi-trīs sprādzieni sekundē.

Centrālā reģiona kara prokuratūra ierosinājusi krimināllietu par ugunsgrēku un šobrīd notikušo vērtē kā nolaidību, savukārt Ukrainas Drošības dienests (UDD) sācis izmeklēšanu par iespējamu diversiju.

Tikmēr Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks Rodions Timošenko paziņojis, ka ugunsgrēks un tam sekojošā munīcijas detonācija sākās pēc četriem sprādzieniem arsenāla teritorijā, kurus fiksējuši sargi.

"Šobrīd saskaņā ar Ģenerālštāba operatīvās grupas datiem, kura veica posteņu sargu izvaicāšanu, tie apstiprina sprādzienu faktu četrās arsenāla vietas, turklāt šie sprādzieni fiksēti dažādās arsenāla vietās, kā rezultātā izcēlās ugunsgrēks," brīfingā Aizsardzības ministrijā Kijevā pavēstīja Timošenko.

Pēc viņa teiktā, vienlaicīgi notikuši divi sprādzieni, bet pēc tam vēl divi sprādzieni citā objekta galā.

"'Divi vienlaicīgi sprādzieni un pēc piecām minūtēm vēl divi sprādzieni runā par to, ka šī, droši vien, ir diversija," paziņoja Timošenko.