foto: AFP/Scanpix
Vācijā tūkstošiem cilvēku protestē pret simtgadīgā Hambahas meža izciršanas plāniem
ūkstošiem cilvēku svētdien Vācijas rietumos iesaistījušies protesta akcijā pret plāniem izcirst simtgadīgo Hambahas mežu.
Pasaulē
2018. gada 16. septembris, 20:35

Vācijā tūkstošiem cilvēku protestē pret simtgadīgā Hambahas meža izciršanas plāniem

LETA

Tūkstošiem cilvēku svētdien Vācijas rietumos iesaistījušies protesta akcijā pret plāniem izcirst simtgadīgo Hambahas mežu, lai paplašinātu enerģētikas kompānijas RWE brūnogļu raktuves.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gājienā uz Hambahas mežu saskaņā ar policijas aplēsēm piedalījās aptuveni 4000 cilvēku. Daļa no viņiem nesa līdzi jaunus koku stādiņus, lai tos iestādītu teritorijā starp mežu un esošajām raktuvēm.

Zeme, kurā atrodas senais mežs, kopš 1978.gada pieder kompānijai RWE, kas katru gadu paplašina atklātās brūnogļu raktuves, kurās iegūst vidēji 49,6 miljonus tonnu ogļu gadā. Pa šo laiku no sākotnējās meža platības atlikuši vairs tikai apmēram 10%.

Kompānija apgalvo, ka raktuvju paplašināšanas plāniem nav alternatīvas, jo ogles nepieciešamas elektrostaciju darbināšanai.

RWE plāni ir saniknojuši vides aizstāvjus, kuri pieprasa, lai Vācija pārtrauc akmeņogļu ieguvi un izmantošanu.

Hambahas mežā aug simtiem gadus veci ozoli un dižskābarži un mitinās aizsargājamas sikspārņu sugas.

Aktīvisti cer, ka valdības komisija, kas analizē ogļrūpniecības nākotni, varētu ieteikt apturēt Hambahas meža izciršanu.

Kā ziņots, iepriekš policija aizturēja 34 aktīvistus, kas cenšas pasargāt mežu no izciršanas. Aizturēšanas operācijā cieta deviņi protestētāji.

Policija ceturtdien sāka nojaukt meža aizstāvju nometni. Līdz šim nojauktas 13 no aptuveni 50 būvēm, kurās mitinājās aktīvisti. Daži meža aizstāvji nometnē dzīvo jau gadiem un ierīkojuši būdas kokos un pazemes tuneļus.

Sestdien glābšanas dienesti atklāja, ka daļa protestētāju slēpjas tunelī piecus metrus zem zemes. No turienes viņus izveda ugunsdzēsēji, iepriekš drošības apsvērumu dēļ sūknējot tunelī svaigu gaisu. Vēl divi protestētāji tika pārliecināti atstāt tuneli naktī uz svētdienu, norādījusi policija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas