foto: AP/Scanpix
Vēl 4 cilvēki mirst no odu pārnēsātā Rietumnīlas vīrusa, kas uzplaiksnījis Rumānijā
Pasaulē
2018. gada 14. septembris, 16:46

Vēl 4 cilvēki mirst no odu pārnēsātā Rietumnīlas vīrusa, kas uzplaiksnījis Rumānijā

LETA

Rumānijas veselības dienesti piektdien paziņoja, ka no Rietumnīlas vīrusa miruši vēl četri cilvēki, līdz ar to kopīgais mirušo skaits šajā vīrusa uzliesmojumā pieaudzis līdz 21.

Nacionālais Veselības institūts paziņoja par 30 jauniem gadījumiem, kad saslimuši cilvēki, kurus sakodoši vīrusa pārnēsātāji moskīti. Visos gadījumos no dzīves aizgājuši cilvēki, kuriem bijuši arī citi veselības sarežģījumi.

Pirmie nāves gadījumi reģistrēti augustā, un visā Rumānijā vīrusa dēļ saslimuši 200 cilvēku.

Veselības ministrija aicina vietējās varasiestādes spert soļus, lai novērstu Rietumnīlas vīrusa izplatīšanos, piebilstot, ka draudi kļūs mazāki, iestājoties vēsākam laikam.

Ministrija arī skubina iedzīvotājus spert preventīvus soļus, lietojot pretmoskītu līdzekļus, valkājot drēbes, kas nosedz ķermeni, aizsedzot logus ar tīkliem.

Kas ir Rietumnīlas vīruss?

Rietumnīlas drudzis ir vīrusu infekcija, kuras ierosinātāja - Rietumnīlas vīrusa nozīmīgākie pārnesēji ir odi.

Rietumnīlas vīruss pieder Flaviviridae dzimtas Flavivirus ģints Japānas encefalīta antigēnajam kompleksam, kurā ietilpstošie atklātie vīrusi var izraisīt cilvēkiem febrīlas slimības, kas dažreiz beidzas letāli. Vīrusa saimnieks ir putni. Ir aprakstīti Tuvo Austrumu, Āfrikas un Eiropas vīrusa varianti.

Cilvēku inficē odi, sūcot asinis. Infekcija neizplatās no cilvēka uz cilvēku. Vairumā gadījumu Rietumnīlas vīruss izraisa saslimšanu ar vieglu akūtu drudzi. Retos gadījumos attīstās encefalīta simptomātika.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) pieejamā informācija liecina, ka Rietumnīlas drudzis parasti norit kā gripai līdzīga slimība. Tas sākas strauji (inkubācijas periods 3 - 6 dienas) ar mērenu vai stipru drudzi, kas ilgst 3 - 5 dienas (retos gadījumos ar divfāzu gaitu). Slimību pavada galvassāpes (bieži frontālas), kakla sāpes, sāpes mugurā, mialģija, artralģija, nogurums, konjunktivīts, izsitumi (aptuveni pusē gadījumu izplatoties no ķermeņa uz ekstremitātēm un galvu), anoreksija, nelabums, sāpes vēderā, diareja un respiratorie simptomi.

Reizēm (<15% gadījumos) iespējams akūts aseptisks meningīts vai encefalīts (ar kakla stīvumu, vemšanu, apziņas traucējumiem, miegainību, ekstremitāšu tremoru, izmainītiem refleksiem, krampjiem, parēzēm un komu), mielīts, hepatīts, pankreatīts un miokardīts.

Atveseļošanās ir pilnīga (pieaugušajiem, salīdzinot ar bērniem, tā nav tik strauja un to bieži pavada ilgstošas mialģijas un vājums). Vairums letālu gadījumu bijuši pacientu vidū, kuri vecāki par 50 gadiem. Slimības diagnostikai var izmantot seroloģiskos izmeklējumus - IgM līmeņa noteikšanu serumā.

Lai pasargātu sevi, iedzīvotājiem tiek ieteikts valkāt apģērbu, kas aizsargā no odu kodumiem, lietot repelentus, nodrošināt telpas pret odiem, kā arī likvidēt tuvumā esošas peļķes un visas citas stāvoša ūdens krātuves. Iedzīvotājiem tiek lūgts arī, atrodot beigtus putnus - vārnas, sīļus, pūces, vanagus, ērgļus - ziņot par to vietējām veselības aizsardzības iestādēm.

Vides faktori, ieskaitot cilvēku aktivitātes, kas veicina vīrusa pārnesēju populācijas blīvumu (apūdeņošana, spēcīgi lieti, kam seko plūdi, augstāka temperatūra, nekā parasts, un ekoloģisku nišu veidošanās, kas dara iespējamu odu masveida savairošanos) izraisa šīs odu izcelsmes slimības atkārtotu parādīšanos. Globālās sasilšanas scenārijs nākotnē pieļauj siltāka, mitrāka klimata iespēju, kas var radīt odu izplatības un daudzuma pieaugumu. Skartajās teritorijās vajadzētu veikt Rietumnīlas drudža uzraudzību (galveno vīrusa pārnesēju populācijas blīvuma un inficētības līmeņa monitoringu, mugurkaulnieku un ekspozīcijai pakļauto cilvēku grupu seropārbaudes un cilvēku infekcijas slimību plānveida diagnostiku).