foto: AP/Scanpix
Dienvidkorejas prezidents skubina Trampu un Kimu pieņemt "drosmīgu lēmumu"
ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.
Pasaulē
2018. gada 11. septembris, 10:50

Dienvidkorejas prezidents skubina Trampu un Kimu pieņemt "drosmīgu lēmumu"

LETA

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins otrdien skubināja ASV prezidentu Donaldu Trampu un Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu pieņemt "drosmīgu lēmumu" Korejas pussalas denuklearizācijas lietā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Korejas pussalas pilnīga denuklearizācija ir jautājums, kas fundamentāli ir jāatrisina starp ASV un Ziemeļkoreju sarunu ceļā," Muns sacīja ministru kabineta sēdē.

"Bet kamēr sarunas un sakari starp Ziemeļkoreju un ASV nav kļuvuši aktīvāki, mums neatliek nekas cits, kā būt viņiem par starpnieku. Prezidents Tramps un priekšsēdētājs Kims ir lūguši, lai es uzņemos šo lomu."

"Ziemeļkorejas un ASV līderiem atkal ir nepieciešams plašs redzējums un drosmīgs lēmums, lai sasniegtu augstāku līmeni centienos panākt Phenjanas esošo kodolieroču likvidēšanu," sacīja Muns.

Baltais nams nule kā paziņojis, ka Kims vēstulē Trampam rosinājis sarīkot vēl vienu tikšanos un ka Vašingtonas administrācija jau sākusi vēl viena Trampa un Kima samita "koordinācijas procesu".

Muns, kurš palīdzēja sarīkot Trampa un Kima vēsturisko Singapūras samitu, nākamnedēļ dosies uz Phenjanu, kur tiksies ar Kimu. Tā būs šogad jau trešā abu Koreju līderu tikšanās

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".