foto: Ekrānuzņēmums
Pompeo devies uz Ziemeļkoreju, lai tiktos ar Kimu Čenunu
Pompeo tiekoties ar Ziemeļkoreja līderi Kimu Čenunu. Viņam uzticēta misija panākt Korejas pussalas “pilnīgas denuklearizācijas” plānu.
Pasaulē
2018. gada 5. jūlijs, 11:30

Pompeo devies uz Ziemeļkoreju, lai tiktos ar Kimu Čenunu

LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien devies uz Phenjanu, lai tiktos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Pompeo vadītā delegācija izlidoja īsi pēc plkst.2.00 (plkst.9.00 pēc Latvijas laika), un Ziemeļkorejā tā ieradīsies piektdien.

ASV prezidents Donalds Tramps un Kims jūnijā tikās Singapūrā, un pēc šīs tikšanās Baltā nama saimnieks pauda lielmanīgu pārliecību, ka Ziemeļkorejas radītie kodolkara draudi esot novērsti.

foto: Ekrānuzņēmums
Pompeo tiekoties ar Ziemeļkoreja līderi Kimu Čenunu. Viņam uzticēta misija panākt Korejas pussalas “pilnīgas denuklearizācijas” plānu.

Tomēr abu valstu līderu parakstītais komunikē nesaturēja skaidras Phenjanas saistības atteikties no savas kodolprogrammas. Tagad Pompeo uzticēta misija panākt Korejas pussalas “pilnīgas denuklearizācijas” plānu.

Šādam plānam jāsatur kodolarsenāla pilnīgu deklarēšanu no Ziemeļkorejas puses, laika grafiku tā likvidēšanai, kā arī starptautiskās inspicēšanas režīmu.

Vašingtona cer, ka šo procesu iespējams uzsākt tuvākā gada laikā, taču daudzi eksperti un Trampa kritiķi brīdina, ka samita laikā Kima dotie solījumi maz ko nozīmē.

Tikmēr gan Pompeo, gan Tramps solījuši uzturēt pret Ziemeļkoreju vērstās sankcijas, kas, viņuprāt, piespiedušas Phenjanu sēsties pie sarunu galda.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un viņa limuzīna miesassargi

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns atgriezās atpakaļ ziemeļos, sēžot melnā limuzīnā, ko pavadīja miesassargi, kuri skrēja tam līdzās.

gallery icon
32

Pēc piektdienas vakarā un sestdienas rītā Phenjanā paredzētajām sarunām Pompeo dosies uz Tokiju, lai tur informētu par panākto Japānas un Dienvidkorejas kolēģus.

Kims Čenuns ierodas Singapūrā uz tikšanos ar Trampu

Kims ielidojis Singapūras Čangi lidostā plkst.14.38 pēc vietējā laika (plkst 9.38 pēc Latvijas laika) ar lidsabiedrības "Air China" lidmašīnu. Kims ...

gallery icon
36

Turpinot savu turneju, Pompeo dosies uz Vjetnamu un Abū Dabī, bet pēc tam – uz Beļģiju, lai pievienotos Trampam, kas Briselē ieradīsies uz nākamnedēļ paredzēto NATO samitu.