foto: AFP
Vācija un Francija apvieno spēkus jaunam tankam
Jaunais tanks EMBT nodemonstrēts bruņojuma izstādē "Eurosatory" Francijā.
2018. gada 24. jūnijs, 08:30

Vācija un Francija apvieno spēkus jaunam tankam

Kas Jauns Avīze

Divas lielas militārās tehnikas kompānijas no Francijas un Vācijas radījušas pirmo jauno kaujas mašīnu Rietumeiropā pēdējo desmitgažu laikā.

Tanks EMBT (European Main Battle Tank – Eiropas galvenais kaujas tanks) nodemonstrēts bruņojuma izstādē "Eurosatory" Villepintē Parīzes ziemeļos. To izstrādājusi "KNDS Group – Francijas Nexter Defense Systems" un Vācijas"Krauss-Maffei Wegmann" kopuzņēmums, izveidots pirms trim gadiem tieši šim mērķim.

EMBT ir sakrustoti  divi tanki – no vācu "Leopard 2" ņemts korpuss, šasija, dzinējs un transmisija, no franču Leclerc tornis ar lielgabalu, uguns vadības sistēmu, šāviņu ielādes automātiku, citu aprīkojumu un bruņojumu. "Leclerc" ir vienīgais rietumvalstu sērijveida tanks, kas aprīkots ar automātisku ielādi, toties Leopard 2 ir ļoti uzticama šasija un transmisija. Abu valstu aizsardzības ministrijas jau pirms dažiem gadiem paziņoja par plānu radīt jaunu tanku, kas nomainīs vecos. Tankus pašlaik modernizē vai būvē pilnīgi jaunus daudzās valstīs, zināmākais ir Krievijas T-14, pazīstams kā "Armat", ko pirmoreiz izrādīja 2015. gada 9. maija parādē Sarkanajā laukumā.

Ukrainas bruņutehnikas eksperts Andrejs Tarasenko spriež, ka EMBT vajadzētu būt veiksmīgam un lētam risinājumam, jo no diviem izciliem tankiem paņemts pats labākais, pirmām kārtām "Leclerc" automātiskā lādēšana un "Leopard" dzinējs.
"Leclerc" tornis ir arī ērtāks jaunam 140 milimetru (patlaban ir 120 milimetri) kalibra lielgabalam. Tādi šāviņi ir pārāk smagi, lai lādētu ar rokām. Tomēr vēl ir nepieciešami nopietni uzlabojumi.
Tikmēr Krievija atzinusi, ka Sīrijā izmēģinājusi robotizētu tanku – salīdzinot ar parastu kaujas mašīnu, izmēros mazāko "Uran-9" ar 30 milimetru lielgabalu bez neviena cilvēka.