Sviests Francijā kļuvis ļoti dārgs retums
Viens no franču virtuves simboliem ir kruasāns, un to sācis apdraudēt sviesta cenas straujais kāpums.
Francijā sviestu milzīgos apjomos izmanto kulinārijā un tieši kruasānu gatavošanā, līdz pat ceturtdaļai no šā produkta satura. Valstī piedzīvotais sviesta deficīts ir lielākais kopš Otrā pasaules kara, un cena pieaugusi gandrīz trīs reizes – no 2500 eiro par tonnu vēl aprīlī līdz 7000 eiro tagad.
Daži Francijas lielveikali pat spiesti izlikt atvainošanos pie tukšajiem sviesta plauktiem. Klaudija Fransuāza, mazas konditorejas īpašniece, stāsta, ka samazinājusi darba stundas par 70%, jo bez sviesta darbinieki vienkārši sēž dīkā.
“Mēs saņemam tikai tonnu nedēļā, kamēr mums vajag trīs tonnas,” stāsta Fransuāza. Kāpj arī kruasānu cenas, ir cepēji, kas jau pielikuši piecus centus.
Sviesta krīzes aizsākums meklējams 2015. gadā, kad Eiropas Savienība atcēla piena kvotu sistēmu. Pēc sākotnējiem piena plūdiem un cenas krituma ražošana samazinājās.
Turklāt gluži pelnīti sliktu slavu izpelnījās margarīns – beidzot arī ASV, Ķīnas un Tuvo Austrumu pircēji sāka masveidā izvēlēties sviestu. Tomēr franču zemnieki uzstāj, ka viņiem no tā liela labuma neesot, izdevīgāk esot ražot pienu sieram vai krējumam.