Mākslas pētnieki ir pārliecināti, ka 500 gadu sena skice ar kailu sievieti ir Mona Liza
foto: AP
Pasaulē

Mākslas pētnieki ir pārliecināti, ka 500 gadu sena skice ar kailu sievieti ir Mona Liza

Kasjauns.lv

Franču mākslas pētnieki ir pārliecināti, ka 500 gadus sens kokogles zīmējums, kurā redzama puskaila sieviete, ir agrīna Monas Lizas skice, ko radījis pats Leonardo da Vinči. 

Mākslas pētnieki ir pārliecināti, ka 500 gadu sena...

Skice, kas pazīstama kā “Mona Vanna”, kopš  1862. gada atradusies renesanses mākslas muzeja kolekcijā Parīzes Ziemeļos. Muzeja kuratori uzskata, ka skices autors vismaz daļēji ir Leonardo da Vinči. 

“Zīmējums ir ļoti līdzīgs slavenajam mākslas darbam “Mona Liza”. Lai gan tā nav kopija, dažas iezīmes ir gluži vai identiskas. Skice izskatās kā sagatavošanās darbs eļļas krāsu gleznojumam,” pastāstīja mākslas muzeja kurators.

Skicē redzamās puskailās sievietes ķermeņa aprises un roku līnijas ir identiskas “Mona Liza” darbam. Skice ir arī tāda paša izmēra.Tomēr mākslas pētnieki neslēpj, ka puskailās sievietes zīmējums radīts ar labo roku, kamēr da Vinči gleznoja ar kreiso. 

“Luvras” mākslas darbu saglabāšanas nodaļas eksperts teic, ka zīmējums radīts 15. gadsimtā, laikā, kad uz “mākslas skatuves” uzkāpa da Vinči. Turklāt, skice saglabājusies ļoti augstā kvalitātē.

Pēdējo nedēļu laikā skice pievērsusi desmitiem mākslas ekspertu uzmanību, vēsta “The Local”. 

“Mona Liza” ir renesanses laika Leonardo da Vinči gleznota glezna. Mūsdienās šis mākslas darbs pieder Francijas valdībai un atrodas Parīzē, Luvras muzejā.