foto: REUTERS
Ķīna atklāj, kāds ir radiācijas līmenis pēc Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma
Par Ziemeļkorejas "izdarībām" vēsta visi mediji, arī Ķīnas.
2017. gada 3. septembris, 18:48

Ķīna atklāj, kāds ir radiācijas līmenis pēc Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma

Kasjauns.lv / LETA

Pēc Ziemeļkorejas veiktā kodolizmēģinājuma Ķīnas provincēs, kas robežojas ar Ziemeļkoreju, nav konstatēta paaugstināta radiācija, paziņojusi Ķīnas Vides aizsardzības ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aktivizējot jauno mehānismu radioaktivitātes novērošanai, secināts, ka Liaoninas, Dzjiliņas un Heilundzjanas provincēs mērījumi atbilst normai. Arī Šaņdunas provincē, ko no Dienvidkorejas šķir Dzeltenā jūra, mērījumi ir normas robežās, paziņojusi ministrija.

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Tramps: "Nomierināšana attiecībās ar Ziemeļkoreju vairs nestrādās"

 Reaģējot uz Ziemeļkorejas svētdien veikto kodolizmēģinājumu, ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka nomierināšana attiecībās ar Phenjanu vairs nestrādās.

"Ziemeļkoreja ir veikusi lielu kodolizmēģinājumu. Viņu vārdi un rīcība turpina būt ļoti naidīga un bīstama Savienotajām Valstīm," norādīja Tramps, kuram vēlāk svētdien paredzēta tikšanās ar nacionālās drošības komandu, lai apspriestu notikušo.

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Jūlijā Ziemeļkoreja veiksmīgi izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt lielāko daļu ASV teritorijas. Phenjana augustā draudēja dot triecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā.

Tramps pagājušajā mēnesī brīdināja, ka viņš vērsīsies pret Ziemeļkoreju ar "uguni un niknumu", ja Phenjana turpinās izteikt draudus.

Tomēr pēdējos izteikumos tviterī ASV prezidents atturējies no tiešiem draudiem Phenjanai.

"Dienvidkoreja atklāj, ka nomierināšana ar Ziemeļkoreju nedarbosies, kā es to viņiem esmu teicis, viņi saprot tikai vienu lietu!" paziņoja Tramps.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Ziemeļkoreja ir noziedzīga valsts, kas kļuvusi par lielu draudu un apkaunojumu Ķīnai, kura cenšas palīdzēt, bet ar maziem panākumiem," norādīja Baltā nama saimnieks.

ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka Finanšu ministrija gatavo sankciju projektu, kas ekonomiski pilnībā norobežotu Ziemeļkoreju.

"Es izstrādāšu sankciju projektu un nosūtīšu to apsvēršanai prezidentam, lai ikviens, kurš vēlas tirgoties vai kārto biznesu ar viņiem, nevarētu tirgoties vai kārtot biznesu ar mums," intervijā raidījumam "Fox News Sunday" sacīja Mnučins.

"Mēs sadarbosimies ar mūsu sabiedrotajiem. Mēs sadarbosimies ar Ķīnu," paziņoja ministrs, uzsverot, ka Ziemeļkoreja ir ekonomiski jānorobežo, jo tās uzvedība ir nepieņemama.

Merkele, Makrons un Džentiloni aicina piemērot Ziemeļkorejai stingrākas ES sankcijas

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien aicinājuši piemērot Ziemeļkorejai stingrākas Eiropas Savienības (ES) sankcijas, paziņojot, ka Phenjana ar pēdējo kodolizmēģinājumu sasniegusi "jaunu provokācijas dimensiju".

"Kanclere un prezidents ir vienisprātis, ka Ziemeļkoreja ir saminusi kājām starptautiskās tiesības, un starptautiskajai sabiedrībai tādēļ ar apņēmību jāreaģē uz šo jauno eskalāciju," paziņoja Merkeles birojs.

Abi līderi aicina piemērot Ziemeļkorejai stingrākas ES sankcijas, teikts paziņojumā.

Makrons pa telefonu apspriedās arī ar Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni, kurš ieņēma līdzīgu nostāju, norādot, ka nepieciešama stingra atbilde no starptautiskās sabiedrības puses.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls paziņoja, ka Ziemeļkorejas svētdien veiktais kodolizmēģinājums prasa "nosvērtu, bet skaidru atbildi".

"Mēs apspriedīsim šo reakciju ar partneriem ES. Es esmu pārliecināts, ka arī ANO Drošības padome veiks nepieciešamos pasākumus," sacīja Gabriēls.

ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni paziņoja, ka Ziemeļkorejas rīcība ir "liela provokācija" un "smags drauds reģionālajai un starptautiskajai drošībai".

"Eiropas Savienības vēstījums ir skaidrs: Ziemeļkorejai ir pilnībā jāizbeidz sava kodolprogramma un masu iznīcināšanas ieroču un ballistisko raķešu programma," paziņoja Mogerīni, aicinot Phenjanu iesaistīties dialogā.

Mogerīni sacīja, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri apspriedīs šo jautājumu nākamajā nedēļā, kad tiksies Tallinā.

ES ir pakāpeniski palielinājusi sankcijas pret Phenjanu, sevišķi pēdējos mēnešos.

Pēdējo reizi ES savu Ziemeļkorejas "melno sarakstu" papildināja augustā, kad Ziemeļkoreja izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt lielāko daļu ASV teritorijas.

ES sankcijas, no kurām pirmās tika pieņemtas 2006.gadā, ir daļa no starptautiskās sabiedrības centieniem iegrožot Phenjanas kodolprogrammu un ballistisko raķešu programmu.