foto: Reuters/Scanpix/LETA
Igaunijā ieradušies visi NATO kaujas grupas karavīri un militārā tehnika
Pasaulē
2017. gada 5. aprīlis, 21:17

Igaunijā ieradušies visi NATO kaujas grupas karavīri un militārā tehnika

LETA

Igaunijā trešdien pabeigta visu šai valstī dislocējamo NATO kaujas grupas karavīru un militārās tehnikas ierašanās.

Kā norādījis Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Riho Terrass, līdz ar to sekmīgi pabeigts pirmais NATO klātbūtnes pastiprināšanas posms, bet tagad karavīriem, kas nākuši no dažādām vidēm ar atšķirīgām tradīcijām, būs jāiepazīstas un jānoslīpē sadarbības iemaņas.

Sabiedrotie Igaunijā dienēs 1.Kājnieku brigādes sastāvā Tapas militārajā bāzē, kur kopumā būs dislocēti vairāk nekā 800 karavīru no Lielbritānijas un pāri par 300 no Francijas. Frančus pēc astoņiem mēnešiem nomainīs Dānijas kontingents.

"Līdz šim mums veidojusies laba sadarbības pieredze gan ar britiem un francūžiem, gan dāņiem, bet vienmēr jāņem vērā, ka katram uzdevumam ir sava specifika un mērķi," uzsvēris Terrass. "Esmu pilnīgi pārliecināts, ka mūsu sadarbība ievirzīsies savstarpējas saprašanās gultnē, jo NATO dalībvalstis visas kā viena apzinās, kādēļ Varšavas samitā tika nolemts pastiprināt visas alianses drošību, palielinot sabiedroto klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā".

Pēdējā militārā tehnika, kas trešdien atvesta Paldisku ostā, tiks pārvietota uz Tapu līdz sestdienai.

Apvienotā Karaliste Tapas bāzē būs pārstāvēta ar tankiem "Challenger 2" un kājnieku kaujas transportlīdzekļiem "Warrior", pašgājējām haubicēm "AS90", bruņutransportieriem, bet Francija ar tankiem "Leclerc", kājnieku kaujas mašīnām VBCI, bruņutransportieriem VAB un citu tehniku.

NATO valstu līderi pērn jūlijā samitā Varšavā nolēma izvietot Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā alianses spēku bataljonus saistībā ar izmaiņām drošības vidē. Igaunijā izvietoto bataljonu vadīs Lielbritānija, bet tajā iesaistīsies arī Francijas un Dānijas armijas.